Stop nedeľných nákupov postihne aj Budapešť

Vláda Viktora Orbána ďalej sprísňuje nové obmedzenia nedeľného predaja v Maďarsku. V poslednom dni týždňa sa tabuľka s nápisom ZÁRVA (zatvorené) objaví aj vo výkladoch obchodov na turistami najnavštevovanejších miestach v srdci Budapešti.

13.03.2015 08:56
nákupné centrum, nakupovanie, obchod Foto: ,
Vláda Viktora Orbána zakázala nedeľný predaj v obchodoch.
debata (6)

Zákon, ktorý nadobudne platnosť 15. marca, pôvodne rátal s výnimkami z nových pravidiel pre lokality zahrnuté do zoznamu svetového dedičstva. V maďarskej metropole tam UNESCO zaradilo budínsky Hradný vrch, dunajské nábrežie, neogotický parlament, peštiansku Redutu i elegantný Andrássyho bulvár, čo vďaka ich ochrannej zóne malo znamenať, že zákaz nedeľného predaja nepostihne veľkú časť centra Budapešti. Úľavy sa mali vzťahovať aj na atraktívne vidiecke miesta zo zoznamu UNESCO, napríklad na juhomaďarské mesto Pécs, národný park Hortobágy, oblasť Tokaja, okolie Neziderského jazera či Pannonhalmského arciopátstva.

Orbánov kabinet však včera navrhol novelu zákona prijatého len pred dvoma mesiacmi. „Vláda si ujasnila, že mali pravdu tí, ktorí v súvislosti so zákazom nedeľňajšieho výkonu práce pociťovali ako nespravodlivú diskrimináciu zamestnancov obchodov v zóne svetového dedičstva,“ citovala agentúra MTI štátneho tajomníka zodpovedného za vládnu komunikáciu Andrása Giró-Szásza. „Preto v tejto oblasti bude vláda iniciovať zmenu, aby sa ďalej zúžil okruh výnimiek. Cieľom naďalej zostáva, aby nikoho nebolo možné nútiť pracovať v nedeľu proti jeho vôli,“ dodal.

Nedeľný predaj bude odteraz povolený len v malých rodinných obchodoch, na trhoch, letiskách, železničných a autobusových staniciach či na benzínových pumpách. Veľké supermarkety, z ktorých mnohé predávali nonstop, musia mať zatvorené nielen v poslednom dni týždňa, ale aj večer od desiatej do šiestej hodiny ráno.

Opozičné strany, združenia zamestnávateľov, ale aj viaceré odborové zväzy nový zákon kritizujú. Vyčítajú mu, že jeho vinou zanikne prinajmenšom 20-tisíc pracovných miest a ďalším desaťtisícom zamestnancov obchodov, ktorí si prilepšovali nedeľnými príplatkami, sa znížia príjmy.

Výnimky zo zákazu nedeľného predaja sa budú vzťahovať asi len na tri percentá obchodov v Maďarsku. Tie ostatné budú môcť mať otvorené v poslednom dni týždňa iba počas adventu a v jednu ľubovoľne zvolenú nedeľu do roka. Svojim zamestnancom vtedy podľa pripravovanej novely zákonníka práce budú musieť poskytnúť stopercentný príplatok ku mzde, oznámil vo štvrtok na legislatívnom výbore parlamentu štátny tajomník Sándor Czomba.

Socialistický člen výboru Zoltán Lukács však podľa MTI namietal: „Keď v obchodíku na rohu je nedeľný príplatok, prečo nie je aj v priemyselnom parku?“ Czomba vysvetlil, že približne z milióna ľudí, ktorí v Maďarsku pracujú v nedeľu, 700-tisíc na príplatok nemá nárok, lebo keby im ho zákon priznal vo výške sto percent, pre štátny rozpočet by to znamenalo 105 miliónov eur výdavkov a pre súkromný sektor dokonca až takmer tristo miliónov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Budapešť #nedeľa #nakupovanie #zákaz predaja