Separatisti tlačia Kyjev, aby do soboty schválil hranice ich územia

Kyjev musí do soboty vymedziť územie v Donbase, na ktoré sa v súlade s minskými mierovými dohodami bude vzťahovať osobitný samosprávny režim. Podľa agentúry TASS to vyhlásil šéf doneckých vzbúrencov Denis Pušilin s tým, že ak sa tak nestane, ukrajinská vláda ukáže nezáujem o dodržiavanie mierových dohôd.

13.03.2015 09:21
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Proruskí separatisti hrdo ukazujú tričká s podobizňou ruského prezidenta Vladimira Putina.
debata (48)

Územie už vo štvrtok vytýčila ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany, jej návrh musí teraz posúdiť parlament.

„Dohoda má jasný chronologický postup. Podľa neho by mala Najvyššia rada (ukrajinský parlament) do 14. marca prijať zoznam tých oblastí v Donbase, ktorých sa bude týkať osobitný status,“ povedal Pušilin. „Kyjev má 24 hodín na to, aby dodržal svoje záväzky. Ak sa do 24 hodín toto rozhodnutie neprijme, celý svet uvidí, že Kyjev nechce dodržiavať dohodu z Minska,“ dodal.

V noci na piatok Rada národnej bezpečnosti a obrany informovala o tom, že v súlade so septembrovými mierovými dohodami z Minska vymedzila v rámci povstaleckých republík v Doneckej a Luhanskej oblasti územia, ktoré dostanú širokú mieru autonómie. Záležitosťou sa teraz budú zaoberať poslanci, pretože rozhodnutie rady musí schváliť ukrajinský parlament, do platnosti potom vstupujú po podpise prezidenta. Najbližšie plenárne zasadnutie parlamentu je naplánované na 17. marca.

Povstalecké zóny dostanú značnú autonómiu

Zvláštny status dáva povstaleckým zónam značnú správnu autonómiu vrátane neodvolateľnosti zvolených poslancov, vytváranie vlastných bezpečnostných zložiek a prednostného financovania z centra. Počíta aj s amnestiou pre účastníkov bojov a zaručuje obyvateľom vzbúreneckých oblastí právo využívať ruštinu vo verejnom živote.

Na východe Ukrajiny v súčasnosti platí prímerie, ktoré sa dohodlo vo februári na základe zmienených septembrových dohôd z Minska. Na presadzovanie prímeria dohliada Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

48 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #minsk #prímerie #Ukrajina