Ukrajina požiadala OSN o mierovú misiu do Donbasu

Ukrajina predbežne požiadala OSN o vyslanie mierovej misie do Donbasu, formálne žiadosť odovzdala generálnemu tajomníkovi tejto medzinárodnej organizácie Pan Ki-Munovi. Podľa agentúry Reuters to v piatok oznámil hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Jevhen Perebyjnis. Nasadenie modrých prilieb na východnej Ukrajine sa nepredpokladá, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou, Rusko takýto návrh v Bezpečnostnej rade zablokuje.

13.03.2015 11:11
Ukrajina, tank, vojak, sterľba, zbraň, proruskí... Foto: ,
Situácia na východe Ukrajiny sa vďaka prímeriu stabilizovala, pokoj zbraní je ale naďalej porušovaný. Zo zodpovednosti sa obe strany navzájom obviňujú.
debata (20)

Po terajšej predbežnej žiadosti budú nasledovať ďalšie, akonáhle príslušný návrh schváli ukrajinský parlament, povedal Perebyjnis. Dodal, že rozsah misie, počet nasadených vojakov a ďalšie podrobnosti budú ešte len témou konzultácií medzi Kyjevom a OSN.

Ukrajina o možnosti vyslať medzinárodnú mierovú misiu na východ krajiny, kde proruskí separatisti vyhlásili nezávislosť, hovorila už vo februári. Vtedy Kyjev uviedol, že by uprednostnil nasadenie policajných síl Európskej únie. Európska komisia však túto myšlienku odmietla.

Vojenský konflikt na východe Ukrajiny si od minulého roka vyžiadal viac ako 6 000 ľudských životov. V oblasti teraz platí vyrokované prímerie, ktoré je však porušované. Zo zodpovednosti sa vzájomne obviňujú obe znepriatelené strany.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #mier #misia #Ukrajina