Vojenské akcie nevyriešia krízu na Ukrajine, zhodli sa ministri 12 krajín

Vojenské operácie nie sú prostriedkom na riešenie krízy na Ukrajine, zhodli sa ministri zahraničia alebo ich zástupcovia z krajín višegrádskej štvorky s kolegami z pobaltských a škandinávskych štátov na stretnutí vo Vysokých Tatrách na Slovensku.

13.03.2015 13:13
Miroslav Lajčák,  V4, Pobaltské krajiny,... Foto: ,
Zľava dole: Námestník ministra zahraničných vecí Českej republiky Petr Drulák, minister zahraničných vecí Poľskej republiky Grzegorz Schetyna, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Dánskeho kráľovstva Ulrik Vestergaard Knudsen, podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó a podpredseda Európskej únie pre energetickú komisiu Maroš Šefčovič, hore zľava: tajomník Ministerstva zahraničných vecí Švédska Stefan Gullgren, minister zahraničných vecí Lotyšska Edgars Rinkevičs, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Fínska Peter Stenlund, ministerka zahraničných vecí Estónska Keit Pentus-Rosimannus, minister zahraničných vecí Islandskej republiky Gunnar Bragi Sveinsson, minister zahraničných vecí Litvy Linas Linkevičius a minister zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Borge Brendena na spoločnej fotografii ministrov zahraničných vecí krajín Visegrádskej štvorky (V4) a Severskej rady a pobaltských krajín (NB 8) počas stretnutia na Štrbskom Plese.
debata (63)

Zástupcovia 12 krajín zároveň podporili myšlienku postaviť sa na odpor pokračujúcej dezinformačnej kampani v súvislosti s krízou na Ukrajine.

„Situácia na Ukrajine, čo sa týka dodržiavania prímeria, nie je ideálna, ale je lepšia, než pred uzavretím minských dohôd. Počet incidentov a počet zranených je nižší, než to bolo predtým,“ povedal hostiteľ stretnutia, šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

EÚ podľa Lajčáka zatiaľ zrejme nepristúpi na zmiernenie sankcií, ktoré na Rusko uvalila EÚ v súvislosti s postojom Moskvy ku konfliktu na východe Ukrajiny. „Je prevládajúci názor na to, že by sa situácia nemala meniť. Ešte sme sa nedostali tak ďaleko, aby sme mohli hovoriť o zrušení sankcií,“ povedal Lajčák.

Ministri v súvislosti s konfliktom na Ukrajine... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Miroslav Lajčák, V4, Pobaltské krajiny, Škandinávia, stretnutie, Ukrajina, ministri zahraničia Ministri v súvislosti s konfliktom na Ukrajine diskutovali aj o potrebe posilnenia bezpečnosti dodávok energií a znižovania závislosti od dodávok zemného plynu a ropy z Ruska.

V spoločnom vyhlásení ministri uviedli, že politické riešenie ukrajinskej krízy musí byť založené na rešpektovaní nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a že kríza musí byť vyriešená diplomatickými prostriedkami.

Ministri a ich zástupcovia hovorili podľa Lajčáka aj o mediálnej dezinformačnej propagande ohľadom vývoja na Ukrajine. „Je nutné na to adekvátne reagovať,“ povedal Lajčák. Podľa štátneho tajomníka dánskeho ministerstva zahraničných vecí Ulrika Knudsena by nemalo ísť o antipropagandu, ale mala by sa posilniť strategická komunikácia o podpore agendy EÚ.

Lajčák tiež povedal, že Ukrajina musí podstúpiť sériu reforiem a že práve EÚ by sa podľa ministrov zúčastnených krajín mala postaviť do pozície koordinátora pomoci Ukrajine s reformami. „Na Ukrajine je prítomných mnoho medzinárodných aktérov, teraz je dôležité, aby celé úsilie bolo zastrešené,“ dodal.

Miroslav Lajčák počas pracovných raňajok v... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Miroslav Lajčák, V4, Pobaltské krajiny, Škandinávia, stretnutie, Ukrajina, ministri zahraničia Miroslav Lajčák počas pracovných raňajok v rámci stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín Visegrádskej štvorky (V4) a Severskej rady a pobaltských krajín (NB 8).

Ministri v súvislosti s konfliktom na Ukrajine diskutovali aj o potrebe posilnenia bezpečnosti dodávok energií a znižovania závislosti od dodávok zemného plynu a ropy z Ruska. Lajčák priznal, že jednotlivé štáty na túto tému majú rozdielne názory. „Každý z nás tému vníma odlišne, pretože je iná miera závislosti na dodávkach energií a iná miera diverzifikácie,“ povedal slovenský minister.

Okrem zástupcov Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska sa na rokovaní zúčastnili aj politici z Estónska, Litvy, Lotyšska, Fínska, Švédska, Dánska, Islandu a Nórska.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Miroslav Lajčák #Pobaltie #Škandinávia #Ukrajina #kríza na Ukrajine #minská dohoda