Zdravotná sestra v Česku je podozrivá zo šiestich vrážd

Česká polícia navrhla obžalovať zdravotnú sestru Věru M. zo spáchania šiestich vrážd, za čo jej hrozí doživotie. Hovorkyňa krajskej polície Veronika Hyšplerová uviedla, že sestra údajne vraždila pacientov v Lužickej nemocnici v Rumburku na severe Čiech, prvého z nich už v roku 2010.

13.03.2015 16:30
debata

Políciu naviedol na stopu sestry prípad z júna minulého roka, na ktorý upozornil lekár nemocnice po tom, čo sedemdesiatročná pacientka zomrela po podaní veľkej dávky draslíka. Nemocnica následne podala trestné oznámenie. Kriminalisti kauzu vyšetrovali sedem mesiacov, teraz je na rade štátne zastupiteľstvo. „Obžaloba by mohla byť podaná rádovo za niekoľko týždňov,“ uviedol šéf Krajského štátneho zastupiteľstva Jan Jakovec.

Polícia sa sústredila na úmrtia podobné smrti sedemdesiatročnej ženy, od roku 2010 našla 11 podozrivých prípadov. Celkovo šesť z nich má mať na svedomí Věra M. Starším, nemohúcim a ťažko chorým pacientom podľa vyšetrovateľov vždy pichla veľkú dávku draslíku, ktorá spôsobila arytmiu a následne smrť. Vyšetrovatelia vychádzali predovšetkým zo zdravotnej dokumentácie, prechádzali zdravotné karty a záznamy EKG.

Kľúčové sa pre vyšetrovanie ukázali znalecké posudky. Sama obvinená s kriminalistami príliš nespolupracovala. „Na vyšetrovacích úkonoch sa zúčastnila, ale nepriznala sa,“ poznamenal jeden z vyšetrovateľov.

Věra M. je od 27. novembra vo väzbe. Pokiaľ ju súd uzná vinnou, hrozí jej doživotie, uvádza český portál iDNES.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #zdravotná sestra