Pápež: Cítim, že vo funkcii budem krátko, len štyri až päť rokov

Pápež František má pocit, že vo svojej funkcii bude len krátko, štyri či päť rokov, uviedol v rozhovore pre mexickú televíznu stanicu Televisa. Stanica rozhovor zverejnila v piatok 13. marca, v deň, keď uplynuli dva roky od Františkovho prekvapivého zvolenia.

13.03.2015 16:24
Pápež František, Južná Kórea, Soul, blahorečenie Foto: ,
Pápež František pozdravuje veriacich.
debata (17)

Ako dodal, bude vraj pripravený rezignovať ako jeho predchodca, namiesto toho, aby bol pápežom až do konca života.

„Mám pocit, že môj pontifikát bude krátky, štyri alebo päť rokov, alebo dokonca dva alebo tri roky. Dva roky už utiekli. Je to taký zvláštny pocit,“ vyhlásil pápež v rozsiahlom rozhovore, z ktorého citovala agentúra Reuters. „Cítim, že ma Pán umiestnil do tejto funkcie len na krátky čas,“ dodal.

Pápež František sa vo svojich 78 rokoch teší dobrému zdraviu. Ako však poznamenal, súhlasí s tým, čo urobil jeho predchodca Benedikt. Ten v roku 2013 ako vôbec prvá hlava rímskokatolíckej cirkvi za 600 rokov rezignoval na svoju funkciu namiesto toho, aby ju zastával až do svojej smrti.

„Všeobecne si myslím, že to, čo Benedikt odvážne urobil, bolo otvorenie dverí ďalším emeritným pápežom. Benedikt by nemal byť považovaný za výnimku,“ dodal. Automatický odchod do dôchodku vo veku 80 rokov by však u pápežov nepodporil.

V rozhovore František tiež poznamenal, že „mu nevadí byť pápežom“. „Jediná vec, ktorú by som chcel, je dostať sa niekedy von bez toho, že by ma spoznali, a zájsť si do pizzerie na pizzu,“ uviedol pápež s tým, že mu chýba, ako sa kedysi ešte ako biskup v Argentíne mohol slobodne pohybovať po metropole Buenos Aires.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #pápež Benedikt XVI.