Armády USA a Bulharska začnú vojenské cvičenia

Bulharsko a Spojené štáty uskutočnia v najbližších týždňoch vojenské cvičenia. Bulharská vláda v piatok potvrdila, že manévre začnú v nedeľu za účasti 350 vojakov vo výcvikovom centre na juhovýchode Bulharska.

14.03.2015 09:12
debata (47)

Do cvičení sa zapoja aj vrtuľníky či tanky. Cieľom je podľa Sofie vyskúšať schopnosť reakcie armády v krízových situáciách, keďže, ako povedal nemenovaný zdroj pre agentúru Reuters, „nemôžeme podceniť dianie na Ukrajine“.

Bulharsko, niekdajší spojenec Sovietskeho zväzu a dnes člen NATO, navyše očakáva od USA investíciu v hodnote 30 miliónov dolárov na modernizáciu svojej armády.

NATO v úzkej spolupráci s USA uskutočnilo už viacero vojenských cvičení vo východnej Európe po minuloročnom vypuknutí ukrajinskej krízy, v ktorej sa vojensky angažuje aj Rusko. Zvažuje tiež posilnenie svojej prítomnosti v tomto regióne.

V utorok aliancia spustila námorné cvičenie v Bulharsku pri Čiernom mori, oproti Krymskému polostrovu, ktorý sa na jar minulého roku odtrhol od Ukrajiny a pripojil k Rusku. Na manévroch sa zúčastňujú Bulharsko, Rumunsko, Turecko, Spojené štáty, Kanada, Nemecko a Taliansko.

Vzťahy medzi Západom a Ruskom sú pre ukrajinskú krízu najhoršie od skončenia studenej vojny.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Bulharsko #kríza na Ukrajine #vojenské cvičenia