Búrka Pam doniesla skazu a smrť na tichomorské Vanuatu

Desiatky mŕtvych si zrejme vyžiadala tropická búrka Pam, ktorá v piatok zasiahla tichomorské súostrovie Vanuatu. Víchor tam dosahoval rýchlosť až 270 kilometrov za hodinu, informujú s odvolaním na humanitárnu agentúru OSN zahraničné médiá.

14.03.2015 10:20 , aktualizované: 10:48
Vanuatu, tropická búrka Pam, cyklón, víchor,... Foto:
Spúšť po cyklóne Pam.
debata (2)

Rozsiahle škody spôsobila búrka v hlavnom meste, kde zostali bez strechy nad hlavou tisíce ľudí, povedala v sobotu agentúre DPA pracovníčka humanitárnej organizácie World Vision Chloe Morrisonová.

„Prechádzala som ulicami (hlavného mesta), je to obraz absolútnej skazy,“ povedala Morrisonová. „Búrke odolali len tie najpevnejšie betónové stavby – a tých tu nie je veľa,“ dodala. Bez strechy nad hlavou sa podľa nej ocitlo najmenej 10-tisíc zo 44-tisíc obyvateľov Port Vily.

Búrka Pam na Vanuatu.
Zničené mesto Port Vila.
+3Spúšť po cyklóne Pam.

V provincii Penama na severovýchode Vanuatu zahynulo podľa nepotvrdených správ 44 ľudí, oznámil Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (UNOCHA). Celé dediny tam vraj boli zrovnané so zemou. Správy z oblasti je zložité overiť, pretože vláda Vanuatu vraj stratila kontakt s časťou severných provincií. Väčšina útržkovitých informácií pochádza zo sociálnych sietí.

V hlavnom meste Port Vila vietor strhával strechy domov, zrážal stromy a stĺpy elektrického vedenia. Metropola podľa miestnych obyvateľov stále zostáva bez dodávok pitnej vody a elektriny, aj keď búrka sa v skorých ranných hodinách už vzdialila a vietor utíchol.

„Bolo to hrozivo hlasné, pripomínalo to zvuk nárazu vĺn oceánu na pobrežie,“ opísala vyčíňanie cyklónu Morrisonová, ktorá vplyv búrky prežila v jednej betónovej budove. „Pred môj dom dopadla strecha, ktorá letela vzduchom najmenej 50 metrov.“

Ulice Port Vily sú v sobotu podľa Morrisonovej vyľudnené a pripomínajú mesto duchov. „Narazila som len na pár ľudí, ktorí vyšli z núdzových úkrytov, aby sa pozreli, ako to dopadlo s ich domami. Prakticky nič však nezostalo stáť“.

S 20 pracovníkmi z organizácie World Vision v hlavnom meste je vraj v kontakte, ale ďalších 80 pôsobí na odľahlých ostrovoch. „Ťažko si vôbec dokážeme predstaviť, ako to tam vyzerá,“ povedala Morrisonová. Ostrovy sú podľa nej odrezané od sveta, žiadne spojenie s nimi nie je možné. „Myslím, že žiadny z viac než 80 ostrovov nezostal ušetrený. Potrvá mnoho dní, kým budeme poznať rozsah skazy alebo počet obetí.“

Vanuatské úrady vyhlásili najvyšší – červený – stupeň varovania po tom, ako cyklón zmenil smer a stočil sa k obývaným oblastiam. Obyvatelia dostali odporúčanie, aby vyhľadali útočisko v evakuačných strediskách.

Pred príchodom na Vanuatu spôsobila búrka veľké materiálne škody na ďalších tichomorských ostrovoch, vrátane Kiribati a Šalamúnových ostrovov. Tam živel poškodil množstvo budov a zaplavil polia s úrodou.

„V tomto okamihu máme obavy z veľmi vysokého počtu mŕtvych, a tiež z obrovského rozsahu skazy,“ povedal regionálny šéf UNOCHA Sune Gudnitz z neďalekého Fidži, ktoré sa tiež pripravuje na úder búrky Pam.

V nedeľu a v pondelok sa búrka očakáva tiež na Novom Zélande, okolo ktorého severnej časti by mal cyklón tiež prejsť.

Súostrovie Vanuatu tvorí vyše 80 ostrovov, na ktorých žije asi 267-tisíc ľudí. Zhruba 44-tisíc z nich obýva metropolu Port Vila. Podľa Gudnitze bola sila búrky na Vanuatu porovnateľná s tajfúnom Haiyan, ktorý v roku 2013 zdevastoval Filipíny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Tichý oceán #tropická búrka #cyklón #Vanuatu