Lajčák: OBSE je našimi očami a ušami

Ministri zahraničných vecí krajín V4 s kolegami z pobaltských a zo škandinávskych krajín diskutovali na dvojdňovom stretnutí vo Vysokých Tatrách predovšetkým o situácii na Ukrajine a o energetickej bezpečnosti. Práve z tohto dôvodu bol na štvrtkových rokovaniach aj Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie zodpovedný za energetickú úniu.

14.03.2015 13:15
Miroslav Lajčák,  V4, Pobaltské krajiny,... Foto: ,
Hlavnou témou rokovania na Štrbskom Plese bola situácia na Ukrajine.
debata (41)

„Energetická bezpečnosť je jednou z priorít diverzifikácie. Európska komisia navrhuje, aby mali krajiny aspoň tri alternatívne možnosti napojenia na plynovod rôznymi trasami, aby to nemohlo byť naďalej vnímané ako politická zbraň,“ informoval po rokovaní šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Zároveň potvrdil, že Slovensko už podniká reálne kroky, aby splnilo spomínaný cieľ.

"O niekoľko týždňov bude realitou napojenie na plynovod z Maďarska. Ďalšou alternatívou bude napojenie na plynovod z Poľska. Proces je naštartovaný tak, že v priebehu troch až štyroch rokov bude energetická mapa vyzerať inak, a tým aj naša situácia,“ spresnil Lajčák. Ministri sa zhodli na tom, že energetickú bezpečnosť EÚ možno zvýšiť aj využívaním domácich obnoviteľných zdrojov. K zníženiu energetickej závislosti únie pomôže v prípade plynu aj elektriny aj zmiernenie energetického dopytu pomocou zvýšenia energetickej efektivity.

Hlavnou témou rokovania na Štrbskom Plese bola však situácia na Ukrajine. Minister Lajčák upozornil na krehkosť prímeria na východe Ukrajiny. Zároveň však konštatoval, že hoci sa ešte vyskytujú incidenty, boje sa intenzitou nedajú prirovnať k tým, ktoré boli pred dohodou známou ako Minsk 2.

„Postupne sa sťahuje ťažká výzbroj, ale pozorovatelia OBSE nemajú prístup úplne všade. Preto je dôležité posilniť misiu OBSE, lebo sú to naše oči aj uši,“ zdôraznil Lajčák s tým, že ministri sa zhodli na diplomatickom riešení situácie na Ukrajine a pevnej podpore ich krajiny aj naďalej pomáhať.

„Ukrajina nevyhnutne potrebuje mier a všetkým nám záleží na tom, aby boli dohodnuté podmienky mieru dodržiavané. Sme pripravení aj ďalej pomáhať a zefektívniť pomoc. Zároveň treba pokračovať v reformách. Ukrajina je v stave vojny a my nemáme ten luxus, aby sme čakali na ich uplatnenie v praxi, kým vojna neskončí,“ vysvetlil minister. Dodal, že reformy na Ukrajine potrebujú politickú koordináciu a nie sú namierené proti niekomu, ale sú pre ľudí. „Je dôležité, aby celé úsilie nevyšlo nazmar,“ uzavrel Lajčák tému Ukrajina.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Miroslav Lajčák #Pobaltie #OBSE #Škandinávia #Maroš Šefčovič