Sobotka zostáva na čele ČSSD

Staronovým predsedom českej sociálnej demokracie sa v piatok stal premiér Bohuslav Sobotka. Vo voľbe, v ktorej nemal protikandidáta, získal 85 percent hlasov delegátov straníckeho zjazdu. ČSSD vedie od roku 2011, vo funkcii je už tretie obdobie.

14.03.2015 14:00
Bohuslav Sobotka, Česko, ČSSD Foto: ,
Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka získal 85 percent hlasov delegátov straníckeho zjazdu.
debata

Víťazstvo Sobotku sa očakávalo. „Nepoznám politickú stranu, ktorá by si odstrelila predsedu vlády,“ poznamenal pre Českú televíziu politológ Petr Dudek.

„Taký silný mandát od vás, ktorí reprezentujete členov sociálnej demokracie, je niečo, s čím sa môžem smelo pustiť do ďalších bitiek, ktoré sociálnu demokraciu čakajú, ktoré sú pred nami a ktoré, ako pevne verím, spoločne zvládneme,“ vyhlásil Sobotka.

Po vyhlásení oficiálnych výsledkov, podľa ktorých dostal 606 zo 691 platných hlasov, Sobotka poďakoval delegátom za silný mandát, ktorý mu podľa neho udelili. Pred dvoma rokmi dostal iba o jedno percento hlasov menej. Po nevýraznom víťazstve sociálnej demokracie v parlamentných voľbách na jeseň 2013 však čelil vážnej vnútrostraníckej vzbure vedenej bývalým štatutárnym podpredsedom Michalom Haškom.

O tom, že postavenie Sobotku v strane stále nie je až také dominantné, svedčí fakt, že jeho favoritovi na miesto štatutárneho podpredsedu, ministrovi vnútra Milanovi Chovancovi, chýbali v prvom kole voľby na úspech tri hlasy. V druhom kole sa o tento kľúčový post musel pobiť s bývalým „pučistom“ Jeronýmom Tejcom, ktorý sociálnych demokratov varoval, že „robiť z jednoty fetiš, nie je recept na úspech“.

„Predpokladal som, že Chovanec by mohol byť najkonsenzuálnejšie zvoleným členom predsedníctva,“ netajil v ČT24 prekvapenie sociológ Daniel Kunštát, ktorý z Chovancovho trápenia vyvodil záver: „Krídlo okolo Tejca a Haška má vplyv na tretinu delegátov a možno na tretinu straníckej základne. Je evidentné, že pozícia Sobotku nie je zďaleka taká silná, ako sa mohla javiť podľa čísel, ktoré získal ako predseda strany.“

O opätovné zvolenie sa Sobotka podľa vlastných slov uchádzal „nielen preto, že som vo vláde začal prácu, ktorú by som chcel dotiahnuť do konca a splniť sľub, ktorý som dal voličom. Mojím cieľom je silná, jednotná a súdržná sociálna demokracia schopná uniesť vládnu zodpovednosť, schopná vnútorných reforiem a modernizácie“.

Vo svojom prejave Sobotka nešetril koaličné hnutie ANO ani jeho predsedu, veľkopodnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša. „Koncentruje v jednej osobe ekonomickú, politickú i mediálnu moc v rozsahu, aký nemá obdobu,“ vyhlásil o vicepremiérovi. „Nás si nemožno kúpiť, z nás sa nedá nikdy urobiť divízia akejkoľvek podnikateľskej skupiny,“ dodal podľa portálu Novinky.cz.

Babiš poslal Sobotkovi gratulačnú SMS. „Aj napriek iným názorom dúfam, že vláda bude až do konca volebného obdobia, že to všetko spolu prežijeme,“ cituje z nej portál Akuálně.cz.

Aj staronový predseda ČSSD vyjadril presvedčenie, že koalícia jeho strany s ANO a ľudovcami dovládne až do jesene 2017. „Dodržiavanie koaličnej zmluvy je najlepšou cestou k dobrému fungovaniu vlády,“ cituje Sobotku portál iDnes.cz. „ČSSD nemá dôvod navrhovať zmeny v koaličnej zmluve ani meniť svojich ministrov, ktorí tvoria súdržný tím,“ zdôraznil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČSSD #Bohuslav Sobotka