Povstalci žiadajú od Kyjeva zoznam oblastí so zvláštnym štatútom

Východoukrajinskí povstalci v sobotu vyzvali Kyjev, aby zdôvodnil svoju zdržanlivosť ohľadom zoznamu vzbúreneckých území, na ktoré sa má v súlade s mierovými dohodami z Minska vzťahovať osobitný štatút. Tlačovej agentúre separatistov DAN to v sobotu v Donecku povedal splnomocnenec proruských radikálov pre rokovania s ukrajinskou vládou Denis Pušilin. Podľa minských dohôd mal Kyjev predložiť zoznam do soboty.

14.03.2015 14:23 , aktualizované: 16:14
Ukrajina, Debaľcevo, tank, Foto: ,
Na uliciach Debaľceva vidieť aj opustené tanky.
debata (61)

Osobitný štatút dáva povstaleckým zónam značnú administratívnu autonómiu vrátane neodvolateľnosti zvolených poslancov, vytvárania vlastných bezpečnostných zložiek a prednostného financovania z centra. Počíta aj s amnestiou pre účastníkov bojov a zaručuje obyvateľom vzbúreneckých oblastí právo využívať ruštinu vo verejnom živote.

Zoznam okresov, ktoré majú byť do osobitnej zóny zahrnuté, vypracovala v minulých dňoch ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany. Dokument však musí schváliť ukrajinský parlament, ktorý sa zíde v utorok. Do platnosti zoznam vstúpi podpisom prezidenta Petra Porošenka.

„Termín vyprší dnes, žiadny nový dátum schválený nebol. Dochádza tak k priamemu porušeniu minských dohôd,“ vyhlásil v sobotu Pušilin.

„Očakávame reakciu garantov, ktorými sú vlády Nemecka a Francúzska, a od Ukrajiny čakáme vysvetlenie. Kým sa situácia vyjasní, žiadne ďalšie rokovanie kontaktnej skupiny v Minsku nemá zmysel,“ povedal donecký vyjednávač.

(Viac v článku Donbas dal Kyjevu ultimátum.)

Agentúra TASS v tejto súvislosti pripomenula, že realizácia politických opatrení dohovorených v Minsku – medzi ktoré patrí aj vyznačenie územia so zvláštnym režimom – by mala nadväzovať na dokončenie sťahovania ťažkých zbraní. To sa však zrejme zatiaľ nestalo, aj keď povstalci už mnoho týždňov tvrdia, že to splnili. Kyjev ich pritom obviňuje, že zbrane nestiahli, ale takticky združovali.

Územie s osobitným režimom už vo štvrtok vymedzila ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (SNBO), schváliť ju však podľa dohôd musí parlament, a to do soboty. Na ďalšie plénum sa má ale Najvyššia rada zísť až 17. marca.

V Donbase trvá pokoj, ozýva sa sporadická paľba

Na východe Ukrajiny viacmenej trvá prímerie, sporadická paľba sa však ozýva naďalej. Rovnako to bolo aj v noci na sobotu. Ukrajinská armáda a proruskí separatisti sa ďalej vzájomne obviňujú zo streľby – údajne i z ťažkých zbraní, ktoré už mali byť stiahnuté. Nikto však nebol zranený.

Ruská agentúra TASS s odvolaním sa na takzvané ministerstvo obrany doneckých vzbúrencov uviedla, že ukrajinské vládne sily v noci na sobotu sedemnásťkrát porušili pokoj zbraní v okolí Donecka. Pritom v dvoch prípadoch sa vraj strieľalo zo samohybných húfnic.

Hovorca protipovstaleckej operácie ukrajinských ozbrojených síl Anatolij Stelmach na druhej strane podľa agentúry Ukrinform označil uplynulú noc za relatívne pokojnú. Avšak nikým „nekontrolované bandy“ na strane protivníka, ako povedal, podľa neho pokračovali v „chaotickej streľbe“, a to z ručných automatických zbraní, ale aj z granátometov.

Stelmach tiež ironicky dodal, že vzbúrenci zo „stiahnutých“ delostreleckých zbraní kalibru 120 milimetrov v piatok pred polnocou ostreľovali niektoré časti mesta Avdijivka, kde vraj vládne sily pritom vôbec žiadne pozície nemajú.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #minská dohoda