Pátranie po vrahoch Nemcova sa sústredí na ukrajinskú stopu

Ruskí vyšetrovatelia pri pátraní po vrahoch opozičného politika Borisa Nemcova intenzívne sledujú ukrajinskú stopu a držia sa verzia, podľa ktorej bol vražedný útok zosnovaný v zahraničí. List Komsomoľskaja pravda v sobotu zverejnil informáciu svojich policajných zdrojov, že objednávateľom vraždy mohol byť muž, ktorý je v Rusku podozrivý z príprav atentátu na prezidenta Vladimira Putina a ktorý teraz bojuje proti separatistom v Donbase.

14.03.2015 18:16
debata (108)

Údajným inšpirátorom Nemcovovej vraždy je podľa ruského denníka Čečenec Adam Osmajev, ktorý bol údajne jedným z organizátorov atentátu na prezidenta Vladimira Putina v roku 2012. Osmajevov údajný spolupáchateľ Ilja Pjanzin bol v septembri 2013 odsúdený v Moskve na desať rokov väzenia.

„Osmajev nedosiahol na Putina, a tak si vybral iný, dostupnejší cieľ,“ napísala Komsomoľskaja pravda. „Cieľom vraždy bolo zneuctiť Rusko, postaviť ho do nepriaznivého svetla a dosiahnuť to, aby Putin vyzeral v očiach svetovej verejnosti ako stelesnenie pekla,“ konštatoval denník.

Príprava údajného atentátu na Putina bola odhalená v okamihu, keď v januári 2012 v prenajatom byte v ukrajinskom prístavnom meste Odesa náhodne vybuchla improvizovaná bomba a v troskách zahynul jeden z atentátnikov. Pjanzin bol so zranením hospitalizovaný. Jeho údajný komplic Osmajev ušiel skôr, ako sa ho podarilo vypátrať a zatknúť.

Na Ukrajine potom čakal niekoľko mesiacov na vydanie do Ruska, čo pozastavila jeho žaloba, ktorú podal na štrasburský súd. Po minuloročnom zvrhnutí proruskeho režimu prezidenta Viktora Janukovyča sa Osmajev dostal na slobodu a zapojil sa do boja proti proruským povstalcom.

Podľa správ z februára sa údajne stal novým veliteľom čečenského práporu bojujúceho v Donbase. Prápor nesie meno čečenského vodcu Džochara Musajeviča Dudajeva, ktorý padol pred dvadsiatimi rokmi v boji proti ruskej armáde v prvej čečenskej vojne.

V prípade vraždy Nemcova spúšť na moskovskom moste podľa vyšetrovateľov nepochybne stisol zadržaný Zaur Dadajev a všetky ďalšie zatknuté osoby sú do prípadu zapletené, napísala Komsomoľskaja pravda. Polícia ale vraj nemá pochyby o tom, že išlo o vraždu na objednávku, ktorá mala zdiskreditovať ruské vedenie.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vražda #Vladimir Putin #čečenskí povstalci #Boris Nemcov #Ukrajina