IS použil v Iraku chlór ako zbraň, tvrdia Kurdi

Vláda irackého autonómneho Kurdistanu tvrdí, že Islamský štát (IS) použil plynný chlór ako chemickú zbraň proti príslušníkom kurdských milícií, takzvaným pešmergom. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré agentúre Reuters poslala rada bezpečnosti Kurdistanu. Kurdi vraj majú aj patričné ​​dôkazy.

14.03.2015 18:45
debata (8)

Pešmergovia odobrali vzorky pôdy a odevov po januárovom samovražednom bombovom útoku IS v severnom Iraku a zaslali ich do laboratória. Laboratórna analýza preukázala, že vzorky obsahovali také množstvo chlóru, ktoré ukazuje, že látka bola použitá vo forme zbrane. Reuters však upozorňuje, že tvrdenie Kurdov nebolo možné nezávisle overiť.

Plynný chlór spôsobuje dusenie a ako chemická zbraň bol použitý už v prvej svetovej vojne. V roku 1997 bol zakázaný na základe Dohovoru o chemických zbraniach.

Analýzu vzoriek podľa vyhlásenia vykonalo laboratórium, ktoré má certifikáciu Európskej únie. Kurdská vláda vraj vzorky odoslala do „partnerské krajiny“ koalície, ktorá bojuje proti IS v Iraku a Sýrii a ktorú vedú Spojené štáty. Zdroj z kurdskej rady bezpečnosti však laboratórium odmietol identifikovať.

Samovražedný bombový útok bol vykonaný 23. januára na diaľnici medzi Mosulom a sýrskou hranicou, kde pešmergovia pripravovali obranné pozície po dvojdňovej ofenzíve. Podľa kurdského zdroja pešmergovia vypálili na auto s bombou raketu, takže auto explodovalo ešte pred dosiahnutím plánovaného cieľa. Nikto tak neprišiel o život, podľa zdroja však mala zhruba desiatka bojovníkov potom zdravotné problémy, ako je nevoľnosť, vracanie, závraty a slabosť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #chemické zbrane #chlór #Islamský štát #Kurdistan