Dva útoky na kresťanské kostoly v Pakistane majú desať obetí

Dva bombové útoky na kostoly v kresťanskej štvrti východopakistanského mesta Láhaur si podľa nemocničných zdrojov vyžiadali najmenej desať mŕtvych a viac ako 55 zranených. Podľa svedkov zabránil rýchly zásah bezpečnostných strážcov oveľa vyššiemu počtu obetí atentátov, ku ktorým sa prihlásila pakistanská odnož Talibanu, oznámila agentúra Reuters.

15.03.2015 10:24
debata (1)

Nálože vybuchli niekoľko minút po sebe vo väčšinovom kresťanskom predmestí Láhauru. Terčom boli podľa polície dva kostoly, katolícky a protestantský, ktoré stoja blízko seba. Útoky sa odohrali v čase nedeľných bohoslužieb.

„Sedel som pred obchodom blízko kostola, keď sa ozval výbuch. Rozbehol som sa na miesto a videl som bezpečnostného strážcu zápasiaceho s mužom, ktorý sa snažil dostať do kostola. Keď sa mu to nepodarilo, odpálil sa,“ povedal agentúre Reuters svedok Amír Masih. „Videl som jeho telo roztrhané na dva kusy letieť vzduchom,“ dodal.

Podľa Masiha bol zabitý aj strážca. Nie je ale jasné, či aj prvý výbuch spôsobil samovražedný atentátnik. Rozhnevaní obyvatelia po explóziách lynčovali dvoch mužov, ktorých podozrievali zo zapojenia do útokov, uviedla polícia. Novinár Riaz Ahmad povedal, že videl dve spálené tela pohodené na križovatke.

Láhaur, ktorý je správnym strediskom najbohatšej a najľudnatejšej pakistanskej provincie Pandžáb, je všeobecne považovaný za pokojný oproti mnohým iným oblastiam v Pakistane. Aj tu sa však začal prejavovať rast násilia po tom, ako vláda vlani neuspela so snahou o mierové rokovania s Talibanom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #Pakistan #bombový útok