Ani nenaplnené nádeje nezmenšili nadšenie Rusov z pripojenia Krymu

Narastajúci odpor tatárskej menšiny, prepad príjmov z turistiky ani nenaplnené nádeje na hospodársky rozkvet nestlmili ruské nadšenie z anexie ukrajinského Krymu.

15.03.2015 12:00
Sevastopol, Krym, Ukrajina Foto:
Sevastopoľ s pamätníkom potopených lodí, ktorých obetovaním Rusi za krymskej vojny roku 1854 prehradili protivníkom prístup k prístavu.
debata (199)

Rok po referende, ktoré vlani v marci svetu ponúklo politické krytie pre ruský vojenský zábor, je Krym pre Rusko stále symbolom novonájdenej národnej jednoty a zosobnením sily Kremľa. Anexia ako geopolitická téma z diskusií svetových politikov navyše čoskoro vyprchala.

Moskva má pritom s Krymom veľké ťažkosti a musí na polostrove riešiť problémy ekonomické, národnostné, vojenské i administratívne s vynaložením obrovských nákladov. Nedostupnosť polostrova z ruskej pevniny, nedostatok vody a energetických zdrojov a prázdna pokladnica krymskej oblastnej správy je pritom len menší problém.

Ruská podpora mizne v súkromných vreckách

Krym, zdá sa, rýchlo nasleduje osud separatistických enkláv v Podnestersku, Abcházsku alebo Južnom Osetsku, kde miliardové ruské subvencie miznú vo vreckách miestnych politických bossov a na účtoch šedej ekonomiky.

Pohľad na Kostol sv. archanjela Michala a horu...
Deti pri tobogáne na čiernomorskom pobreží pri...
+10Pohľad na sanatórium Kurpatyna Jalte.

Ako zvlášť kričiaci prípad médiá označujú kauzu bývalého prvého krymského vicepremiéra a jedného zo strojcov pripojenia k Rusku Rustama Temirgalijeva. Vlani v lete prekvapivo svoj post opustil, aby sa neskôr ukázalo, že je podozrivý z krádeže bližšie neurčenej sumy a 300 kilogramov zlata z krymského finančného ústavu Oščadbanka. Prípad rieši ruská tajná polícia FSB.

Málo turistov a vyššie platy, ale aj inflácia

Ruská anexia ťažko postihla krymský turistický ruch, ktorý tvorí štvrtinu miestnych príjmov. Počet návštevníkov klesol z 5,9 milióna v roku 2013 na 3,3 milióna o rok neskôr. Objem stavebných prác sa znížil o viac ako polovicu, obchod okrem straty ukrajinského trhu trpel aj krízou vyvolanou pádom ruského rubľa.

Sľubovaný rast miezd sa skutočne dostavil, dokonca v priemere o 45 percent. Celý nárast ale pohltila inflácia, reálna kúpna sila sa naopak znížila. Ak kolotoč sankcií Moskvu politicky poškodil, bolo to práve na Kryme.

Most cez Kerčský prieliv je stále len snom

Symbolom spojenia s Ruskom sa mal pre obyvateľov Krymu štát túžobne očakávaný most, ktorý by po dlhých rokoch znovu spojil krymský prístav Kerč s ruskou pevninou. Zatiaľ však chýba projektová dokumentácia aj firma, ktorá by sa náročnej stavby zhostila. Oligarcha a priateľ prezidenta Vladimira Putina Gennadij Timčenko, ktorý mal most stavať, dal od projektu ruky preč. Most mal stáť v roku 2016, nový termín vláda posunula o dva roky.

Jedným z prvých krokov ruskej okupačnej správy bolo zoštátnenie strategických podnikov vrátane bánk, rekreačných zariadení, energetických a dopravných firiem núteným výkupom. Ich celková hodnota sa odhaduje na miliardu dolárov. Zásadnú zmenu hospodárskeho fungovania množstvo obyvateľov polostrova nechápe a novými poriadkami sú zaskočení. Väčšina však nestráca optimizmus.

Čiernomorská flotila povstáva

Štedré financie totiž z Moskvy na Krym smerujú cez armádny peňazovod. Čiernomorská flotila, ktorá mala na Kryme svoje sídlo aj pred anexiou, bola ešte pred niekoľkými rokmi pre množstvo západných zbrojných expertov hromadou šrotu. Dnes, rok po krymskom referende, označujú ruskí generáli polostrov za nepotopiteľnú pevnosť strategického významu.

Krym náš! Foto: Boris Latta, Pravda
Putin, Krym náš Krym náš!

V ambicióznom ruskom zbrojným programe, rozplánovanom do roku 2020, hrá Krym dôležitú úlohu a objem miliardových dodávok vojenskej techniky neznížila ani kríza. Fackou do tváre Kyjeva je fakt, že okolo 6-tisíc ukrajinských vojakov slúžiacich na Kryme prebehlo po okupácii k ruskej armáde.

Tatári sa s anexiou nezmierili

Ako dedičstvo po ukrajinskej správe zostali Rusom na Kryme príslušníci tatárskej menšiny, ktorí sa po referende a následnej anexii Moskve otvorene postavili. Ich vodcovia Refat Čubarov a Mustafa Džemilev sú v Rusku nežiaduci; ojedinelé a početné demonštrácie ruská polícia v zárodku potláča. Achtem Čijgoz, podpredseda krymskotatárského Medžlisu, neoficiálneho národného parlamentu, je od januára vo väzení.

Rusko sa do vedenia komunity snaží dosadiť svojich ľudí a podľa miestnej tlače sa mu to darí. Za agenta Moskvy označujú Tatári najmä Remziho Iljasova, podpredsedu krymského autonómneho parlamentu, ktorý vlani v septembrových voľbách kandidoval za kremeľskú vládnu stranu Jednotné Rusko. Jeho skupina sa podľa kritikov snaží s podporou Moskvy Medžlis ovládnuť.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Krym #Krymskí Tatári #kríza na Ukrajine #anexia Krymu