Šéf zakarpatských Rusínov popiera tvrdenie o aktivizácii autonomistov

Šéf organizácie zakarpatských Rusínov v nedeľu poprel sobotňajšie informácie "predsedu vlády Podkarpatskej Rusi" Petra Gecka, že Rusíni žiadajú uznanie svojej národnosti a chcú s Kyjevom rokovať o autonómii.

15.03.2015 14:36
debata (22)

Predseda Národnej rady Rusínov Jevhen Žulan v nedeľu serveru Mukačevo.net povedal, že jeho organizácia žiadny zjazd neusporadúvala a vyhlásenie s požiadavkou autonómie neprijala.

Gecko, po ktorom pre podozrenie z ohrozovania územnej celistvosti štátu pátra ukrajinská polícia, v sobotu ruskú agentúru TASS informoval o údajnom zjazde rusínskych skupín, na ktorom bolo údajne zastúpených šesť rusínskych organizácií združujúcich dohromady 40-tisíc ľudí. „Cieľom je žiadať uznanie rusínskej národnosti a realizáciu výsledkov referenda o autonómii,“ povedal ruskej agentúre Gecko, ktorý nedávno označil boj Donecka a Luhanska za zvrchovanosť za inšpiráciu pre Podkarpatskú Rus.

Väčšina rusínskych organizácií, ktoré mali byť na zjazde zastúpené, sa podľa Žulana o akcii dozvedela zo správy TASS. Žulanova Národná rada podľa denníka Ukrajinská pravda reprezentuje 90 percent rusínskych organizácií, ktoré na Ukrajine oficiálne pôsobia.

Gecko je podľa Žulana nástrojom propagandy

„Petro Gecko posledné tri roky až päť rokov na Zakarpatskej Ukrajine vôbec nebol. Zato od vlaňajška aktívne figuruje v propagandis­tických článkoch ruských médií a vzburách na Ukrajine a separatizme v Zakarpatskej oblasti. Bolo po ňom vyhlásené celoštátne pátranie,“ dodal Žulan.

Rusínska Národná rada mala podľa Žulana svoj zjazd vo februári a prijala vyhlásenie, v ktorom podporuje kurz Kyjeva na integráciu s Európou, na demokratizáciu a decentralizáciu krajiny.

Zakarpatská oblasť osídlená Rusínmi a silnou maďarskou menšinou sa počas prevratu na Ukrajine vlani vo februári po istom váhaní prihlásila k novému vedeniu. Geckova skupina však kyjevskú vládu tvrdo kritizuje a žiada rozsiahlu decentralizáciu, uznanie národnostných práv a autonómiu. Záchranu a pomocnú ruku členovia skupiny hľadajú v Kremli.

Názov Podkarpatská Rus niesla najvýchodnejšia časť predvojnového Československa od vzniku republiky v roku 1918 až do roku 1938. Po maďarskej okupácii počas druhej svetovej vojny región v roku 1945 Československo odovzdalo Sovietskemu zväzu, po jeho rozpade v roku 1991 potom Zakarpatsko pripadlo Ukrajine.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #autonómia #Podkarpatská Rus