Porošenko: Minské dohody skrachovali, EÚ by mala pritvrdiť sankcie

Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil Rusko z porušovania prímeria na východe Ukrajiny a vyhlásil, že Minské dohody skrachovali. Pred pondelkovou návštevou Berlína to uviedol v nedeľnom vydaní nemeckého denníka Bild. Od polovice februára, keď boli v bieloruskej metropole Minsk podpísané dohody o prímerí, bol pokoj zbraní v Donbase podľa Porošenka porušený asi v 1 100 prípadoch.

15.03.2015 18:30
Ukrajina, Petro Porošenko, Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (316)

Minské zmluvy sa pre Ukrajinu stali „nádejou, nie realitou,“ povedal Porošenko. „Pravda je taká, že dohovor nefunguje. Z ruskej strany sa denne strieľa, často viac než šesťdesiatkrát za deň. Celkovo bolo prímerie porušené v 1 100 prípadoch,“ povedal prezident. Ukrajina pritom „bezodkladne plní každý jednotlivý bod minských dohôd,“ tvrdí Porošenko.

Situáciu komplikuje skutočnosť, že pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nemajú prístup k línii frontu, aby mohli plne kontrolovať sťahovanie ťažkých zbraní.

Dohoda o prímerí bola v Minsku uzavretá v polovici februára. Okrem zastavenia paľby ukladá obom stranám stiahnutie ťažkých zbraní z línie frontu a výmenu zajatcov. Stanovuje aj harmonogram politických reforiem, ktorých cieľom je decentralizácia štátnej správy. Zmluva prispela k oslabeniu bojov, armáda i povstalci sa však vzájomne obviňujú z jej porušovania.

Európa by podľa Porošenka mala na porušovanie prímeria zo strany Ruska reagovať sankciami. „Môžu to byť ďalšie sankcie, prinajmenšom tie terajšie je potrebné predĺžiť do konca roka,“ poznamenal. Vyzval v tejto súvislosti na bojkot svetového futbalového šampionátu, ktorý bude v roku 2018 hostiť Rusko. „Kým sú ruské vojská na území Ukrajiny, považujem majstrovstvá sveta v Rusku za nemysliteľné,“ povedal Porošenko.

316 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #protiruské sankcie #minská dohoda