Kerry: USA budú so sýrskym prezidentom Asadom vyjednávať

Napriek tvrdej kritike Bašara Asada budú Spojené štáty podľa názoru ministra zahraničia Johna Kerryho musieť so sýrskym prezidentom o politickom prechode v Sýrii vyjednávať.

15.03.2015 19:27
John Kerry Foto: ,
John Kerry
debata (38)

Washington a Západ doteraz trval na tom, že Asad nesmie byť pre zodpovednosť za súčasnú krízu súčasťou možnej prechodnej vlády, keďže stratil legitimitu. Avšak vzostup Islamského štátu ako spoločného nepriateľa očividne zjemnil prístup Washingtonu.

Kerry v rozhovore pre televíziu CBS pri príležitosti štvrtého výročia sýrskej vojny tento postoj nezopakoval a pripustil, že „nakoniec budeme musieť vyjednávať“. Spojené štáty podľa neho momentálne hľadajú možnosti, ako Asada k rozhovorom dotlačiť. To si podľa šéfa americkej diplomacie bude vyžadovať „zvýšenie tlaku rôzneho druhu“.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii uplynuli už štyri roky. Vlna protestov proti vláde prezidenta Asada a jedinej strane Baas sa spustila v januári 2011 v nadväznosti na takzvanú arabskú jar.

Pokojné protesty však postupne prerástli do krvavých stretov, ktoré si od polovice marca 2011 podľa poslednej bilancie OSN z uplynulého roka vyžiadali vyše 200-tisíc obetí, 11 miliónov ľudí utieklo z domovov, z toho štyri milióny do zahraničia.

Asad si zodpovednosť za krízu nepripúšťa a odstúpiť zo svojho postu vytrvalo odmieta.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #john kerry #Bašár al-Asad #Islamský štát