Americká polícia chytila strelca, ktorý útočil vo Fergusone

Americká polícia v nedeľu obvinila dvadsaťročného muža zo streľby na policajtov vo Fergusone. Oznámila to prokuratúra v St. Louis. Zadržaný Jeffrey Williams vraj tvrdí, že mieril na niekoho iného. Pri incidente, ktorý sa stal tento týždeň, boli dvaja policajti zranení, zakrátko ich však z nemocnice prepustili.

15.03.2015 21:08
debata (4)

Williams sa v noci zo stredy na štvrtok zapojil do protestu pred policajnou stanicou vo Fergusone, ktorým v posledných mesiacoch zmietali rasové nepokoje. Demonštranti sa tam zhromaždili po tom, čo oznámil rezignáciu mestský policajný šéf Thomas Jackson. Ten sa rozhodol odstúpiť z úradu, keď federálne ministerstvo spravodlivosti zverejnilo správu o rasovej zaujatosti miestnych úradov voči černochom.

Streľba sa na mieste ozvala krátko po polnoci miestneho času. Podľa svedkov zazneli tri výstrely vo chvíli, keď sa dav protestujúcich začínal rozchádzať. Dve guľky zasiahli príslušníkov polície – jeden bol zasiahnutý do tváre a druhý do ramena. Oboch policajtov prevuezli do miestnej nemocnice na ošetrenie a následne ich prepustili.

Williams, ktorý je čiernej pleti a pochádza zo St. Louis, sa podľa prokuratúry k činu priznal. Podľa polície je v podmienke za prechovávanie kradnutých vecí. Chytili ho po rozsiahlej pátracej akcii, policajtom údajne pomohli zábery z pouličných kamier a informácie od verejnosti.

Na policajtov útočník pálil z automobilu, polícia nevylučuje, že terčom paľby neboli strážcovia poriadku, ale niekto iný. Podľa agentúry AP túto verziu obhajuje sám obvinený.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #demonštranti #ferguson #St. Louis