Putin je späť. Bez fám by bola nuda, okomentoval svoju neprítomnosť

Ruský prezident Vladimir Putin sa prvýkrát po jedenástich dňoch objavil na verejnosti. V Petrohrade privítal kirgizského prezidenta Almazbeka Atambajeva. Neobvykle dlhá Putinova absencia vyvolala v Rusku špekulácie o jeho zdraví či politickom osude.

16.03.2015 07:24 , aktualizované: 16:15
Vladimir Putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil po vyše týždni na verejnosti. Všetky dohady špekulujúce o jeho zhoršenom zdraví či zosadení z funkcie tak rázne ukončil.
debata (231)

Putin sám svoju dlhšiu neprítomnosť pred kamerami komentoval. Podľa agentúry RIA Novosti novinárom povedal, že „bez fám by bola nuda“.

Na záberoch, ktoré zo stretnutia s Atambajevom vysielala televízia Rossija 24, Putin uvoľnene rozprával a pôsobil, že je vo zvyčanej forme.

Atambajev pred schôdzkou s ruským prezidentom povedal, že „Putin nielen chodí, ale aj preteká s autom“. Toto vyhlásenie vraj Atambajev urobil práve preto, aby vyvrátil šíriace sa zvesti. „V areáli paláca ma povozil v aute, takže nielen chodí, ale aj preteká a vozí hostí,“ povedal kirgizský prezident.

Osud šéfa Kremľu bol celý minulý týždeň predmetom živých špekulácií. Hovorilo sa o sprisahaní kremeľských jastrabov, ktorí mali populárnu hlavu štátu odstrániť, ak nie rovno zlikvidovať. Menej dramatické úvahy zahŕňali nachladnutie či svalové zranenie z Putinovho obľúbeného džuda.

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo)... Foto: Reuters
Vladimir Putin Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) vystúpil po 11 dňoch na verejnosti. V Petrohrade privítal kirgizského prezidenta Almazbeka Atambajeva.

Optimisti špekulovali o novej etape Putinovho údajného vzťahu s ruskou gymnastkou Alinou Kabajevovou. Nezostal vraj bez následkov a prezident vo Švajčiarsku pri pôrode osobne asistoval.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov novinárom v pondelok povedal, že o Putinovom zdraví už nepovie jediné slovo. „Desaťkrát sme to komentovali, viackrát to už ani nejde. Čím viac o tom hovoríme, tým viac sa klebety šíria. Preto už nebudeme nič hovoriť,“ skonštatoval hovorca.

Peskov novinárom vysvetlil, prečo sa rusko-kirgizský summit koná v Petrohrade a nie v Moskve, ako je to v podobných prípadoch obvyklé. V Petrohrade študuje dcéra kirgizského prezidenta, a tak vraj chcel spojiť stretnutie s Putinom i návštevu u dcéry.

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin