Americký milionár sa vo filme možno priznal k vraždám

Americká polícia zadržala člena jednej z najbohatších realitných rodín v krajine, ktorý je obvinený z vraždy. Milionár Robert Durst, ktorý trvá na svojej nevine, bol už v minulosti vyšetrovaný v súvislosti s ďalšími dvoma vraždami. Podľa amerických médií sa možno nevedomky k činom priznal v televíznom dokumente odvysielanom v nedeľu.

16.03.2015 12:37
durst Foto: ,
Robert Durst
debata (9)

Sedemdesiatje­denročný boháč bol zadržaný v sobotu v New Orleans na základe zatykača, ktorý na neho bol vydaný v súvislosti s 15 rokov starou vraždou jeho asistentky a hovorcu. Polícia už v minulosti riešila Durstov možný podiel na pravdepodobnej smrti jeho manželky, ktorá bez stopy zmizla v roku 1982 a na vražde jeho suseda z roku 2001.

Durst, ktorého život sprevádza veľa divokých zvratov, a ktorý je okolím považovaný za čudáka, bol v súvislosti s prípadmi opakovane vypočúvaný a dokonca aj raz súdený, vina mu však nebola preukázaná.

Deň po jeho zadržaní odvysielala televízia HBO dokument o Durstovom životnom príbehu, počas ktorého nakrúcania mal pripnutý miniatúrny mikrofón. Záverečný záber filmu bol sprevádzaný slovami, ktorá podľa filmárov mikrofón zachytil, keď bol Durst sám v kúpeľni. „Tak, a je to. Dostali ťa … Čo som do pekla urobil? Zabil ich všetkých, samozrejme,“ hovorí Durst, bez toho, aby on alebo autori dokumentu objasnili, ako boli slová myslené.

Polícia tvrdí, že jeho zadržanie súvisí s novými dôkazmi, ktoré sa proti nemu objavili, podľa jeho právnika je však načasované v koordinácii s nedeľňajším filmom.

Novým dôkazom hovoriacim v Durstov neprospech má byť list, ktorý pred rokmi napísal spomínanej asistentke. Písmo z ručne písanej adresy má zhodné znaky ako rukopis, ktorým anonym poslal krátko po jej vražde polícii oznámenie, že sa v jej byte nachádza mŕtvola. Na oboch listoch je rovnaká pravopisná chyba – namiesto mena Beverly Hills tam je uvedené Beverley Hills. Sám Durst navyše v dokumente hovorí, že tento anonym mohol políciu poslať len vrah.

Najstarší syn a predpokladaný hlavný dedič realitného impéria Durst (rodinný majetok odhadol magazín Forbes na štyri miliardy dolárov) sa s rodinou rozišiel po tom, čo otec pred smrťou urobil šéfom podniku jeho mladšieho brata Douglasa. Ten zatknutie súrodenca teraz privítal a vraj dúfa, že „bude konečne uznaný vinným za všetko, čo urobil“.

V roku 1982 nahlásil Durst zmiznutie svojej ženy Kathleen, polícia však prípad vyšetrovaný ako vraždu po rokoch odložila. Jeho asistentka bola zavraždená krátko pred tým, ako mala v tejto kauze svedčiť. Po jej smrti sa Durst z New Yorku uchýlil do ústrania do Texasu, justícii však začal opäť zaujímať, keď sa v mori našlo rozrezané telo jeho zavraždeného suseda.

Durst bol po vražde niekoľko mesiacov na úteku, polícia ho však zadržala kvôli krádeži v obchode, ktorej sa dopustil bez ohľadu na to, že mal v tej chvíli v peňaženke 500 dolárov a v aute ďalších 37 000, dve pištole a balíček marihuany.

Hoci sa k vražde postaršieho suseda priznal, súd ho obvinenia z vraždy zbavil a pristúpil na obhajobu, že išlo o sebaobranu a že Durst trpí Aspergerovým syndrómom. „Mal neuveriteľné šťastie, že toľko ľudí, ktorí ho vyšetrovali, to vzdalo, ale myslím, že sa to možno mení,“ citovala agentúra AP sudkyňu Susan Crissovú, ktorá ho zbavila viny v texaskom procese.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #priznanie #dokument #milionár