Tony Blair končí ako blízkovýchodný splnomocnenec

Bývalý britský premiér Tony Blair po ôsmich rokoch odchádza z postu splnomocnenca skupiny, ktorá si hovorí blízkovýchodný kvartet. Podľa denníka Financial Times sú dôvodom zlé Blairove vzťahy s palestínskou samosprávou. Denník napísal, že sa Blair chce ďalej venovať mierovému procesu, avšak na regionálnej úrovni. Blízkovýchodné kvarteto tvoria USA, Rusko, OSN a Európska únia.

16.03.2015 13:25
debata (4)

Blair má svoje rozhodnutie zverejniť tento týždeň, údajne o ňom už hovoril s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym aj so šéfkou únijnej diplomacie Federikou Mogheriniovou.

„Rozhodnutie pramení z hlbokej nespokojnosti Washingtonu a Bruselu s jeho zlými vzťahmi s predstaviteľmi Palestínskej samosprávy a tiež s jeho rozvetvenými ekonomickými záujmami“ v tej oblasti, napísal Financial Times.

Blair sa stal zástupcom kvarteta v roku 2007. Mal organizovať medzinárodnú pomoc Palestínčanom a dohliadať na iniciatívy určené na podporu palestínskej ekonomiky a inštitúcií pripravovaných pre budúci palestínsky štát. Blair osobne nebol zapojený do mierových rozhovorov, ktoré boli vlani znova prerušené. Palestínčania mu vyčítajú, že má bližšie k Izraelu ako k nim.

Denník The Telegraph napísal, že Blair už nemá dôveru žiadnej zo strán. „Všetci dvíhajú oči v stĺp, akonáhle padne jeho meno,“ napísal denník. Blairova popularita klesá tiež v Británii kvôli jeho podpore vojny v Iraku v roku 2003. Kritika sa týka aj jeho poradenských aktivít pre predstaviteľov Kazachstanu, Azerbajdžanu a Srbska.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #splnomocnenec #Tony Blair