Ukrajinská pilotka Savčenková v ruskom väzení obnovila hladovku

Dôstojníčka ukrajinského letectva Nadežda Savčenková v pondelok obnovila hladovku, ktorou protestuje proti svojmu uväzneniu v Rusku pod zámienkou údajného podozrenia zo spáchania vojnového zločinu. Oznámil to jej advokát. Savčenková držala hladovku 83 dní, do 5. marca, keď po varovaní lekárov opäť začala prijímať potravu.

16.03.2015 17:01
Nadežda Savčenková, Rusko, väzenie, pilotka,... Foto: ,
Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková v ruskom väzení.
debata (26)

„Má stále rovnakú požiadavku – prepustiť ju na slobodu,“ povedal agentúre TASS advokát Mark Fejgin po stretnutí so svojou klientkou. Tá podľa jeho slov odmieta jesť, pije iba vodu a čaj bez cukru. „Snažil som sa jej to vyhovoriť, ale neposlúchla ma,“ konštatoval.

Ďalší Savčenkovej advokát Nikolaj Polozov vysvetlil, že väzenkyňa predchádzajúcu hladovku neukončila, len prerušila. „Dala si prestávku kvôli zdravotnému stavu, ale teraz sa cíti lepšie, a tak zase pokračuje v hladovaní. Domnieva sa, že len tak môže bojovať za svoje oslobodenie.“

Podľa agentúry Interfax vraj môže obnovenie hladovky súvisieť so sobotňajšou návštevou ukrajinských lekárov, ktorí väznenú krajanku vyšetrili – a vraj jej mohli aj odovzdať inštrukcie z Kyjeva, aby zase začala hladovať. Ukončenie hladovky totiž údajne nezapadalo do obrazu strádajúcej ukrajinskej hrdinky a obete ruského režimu.

Naopak, podľa agentúry TASS, ukrajinskí lekári, rovnako ako ich kolegovia z ruskej väzenskej správy, síce nezistili v organizme krajanky nezvratné zmeny, avšak varovali ju, že v prípade obnovenia hladovky pocíti negatívne dôsledky oveľa rýchlejšie.

Väzenkyňa je teraz hospitalizovaná na nemocničnom oddelení väznice Matrosskaja Tišina. Tridsaťtriročná Savčenková je v ruskej väzbe od vlaňajšieho júna, medzitým bola vo vlasti zvolená za poslankyňu ukrajinského parlamentu. Moskovský súd jej však naposledy predĺžil väzbu do 13. mája.

Podľa ruských vyšetrovateľov ešte ako príslušníčka dobrovoľníckeho práporu v Donbase vraj úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na neozbrojených ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Následne podľa Moskvy prešla hranice ako utečenkyňa s falošnými dokladmi.

Ukrajinská dôstojníčka všetky obvinenia kategoricky popiera a tvrdí, že bola do Ruska zavlečená násilím po tom, čo ju zajali proruskí separatisti.

Na okamžité prepustenie letkyne na slobodu vyzýva Moskvu ukrajinský prezident Petro Porošenko, ako aj Spojené štáty, Británia a ďalšie štáty, vrátane Slovenska.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Rusko #advokát #kríza na Ukrajine #Nadežda Savčenková