Londýnsky Scotland Yard vraj tajil sexuálne zneužívanie detí

Londýnska polícia Scotland Yard čelí podozreniu z korupcie a zatajovania prípadov sexuálneho zneužívania detí, pretože sa týkalo aj niektorých policajtov a zákonodarcov. Uviedli to v pondelok britské médiá s odvolaním sa na prvé závery nezávislej komisie IPCC, ktorá dohliada na činnosť polície v krajine.

16.03.2015 18:33
debata (15)

Policajti podľa komisie v rokoch 1970 až 2000 zatvárali oči nad sieťou násilníckych pedofilov, ku ktorej patrili niektorí politici a predstavitelia štátnych inštitúcií.

„Podobné obvinenia sú veľmi vážna a uisťujem obyvateľov, že sme odhodlaní všetko poriadne vyšetriť,“ povedala podľa BBC bez ďalšieho spresnenia podpredsedníčka IPCC Sarah Greenová.

Niektorí policajti sú podozriví, že ničili dôkazy, spomaľovali alebo zastavovali vyšetrovanie a zatajovali zločiny, do ktorých boli zapletení členovia parlamentu alebo policajti, uviedla komisia na svojom portáli. Teraz sa zaoberá 14 konkrétnymi prípadmi podobnej údajnej korupcie.

Vlani v lete sa ukázalo, že sa na polícii stratila dokumentácia ku 114 prípadom, ktoré sa týkali údajného sexuálneho zneužívania detí v 70. až 90. rokoch minulého storočia. Do jedného z týchto prípadov boli podľa britskej tlače zapletení poslanci a ďalší predstavitelia.

Britský premiér David Cameron po tomto odhalení v júli sľúbil, že sa vyjasní celá pravda o tom, čo sa v minulosti stalo.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #polícia #politici #sexuálne zneužívanie detí #Scotland Yard