Na Kube otvorili prvé verejné miesto s wi-fi

Kubánske úrady povolili v krajine otvoriť vôbec prvé verejne dostupné miesto, kde sa dá chytiť bezdrôtový internet. Funguje už niekoľko týždňov v metropole Havana. Komunistická krajina, ktorá cenzuruje pre režim citlivé informácie, týmto krokom umožnila najmä mladým ľuďom prístup k nezávislému spravodajstvu či komunikáciu s emigrantmi v Spojených štátoch.

16.03.2015 19:00
Kuba, internet, Havana, wi-fi, Kcho, mobil,... Foto: ,
Adonis Ortiz sa vďaka novej wi-fi rozpráva so svojím otcom, ktorý žije v USA.
debata (1)

Povolenie prevádzkovať wi-fi sieť dostal od úradov umelec známy pod menom Kcho, ktorého má v obľube dlhoročný kubánsky vodca Fidel Castro. Do jeho kultúrneho centra v Havane, ktoré vlani otváral práve starší brat súčasného prezidenta Raúla Castra, po sprevádzkovaní signálu chodia vraj desiatky hlavne mladých ľudí.

Priemerná prenosová rýchlosť dva megabity za sekundu síce niekoľkonásobne zaostáva za internetom vo vyspelých krajinách, je však výrazne rýchlejší ako drahé a málo využívané pripojenie v už existujúcich kaviarňach s pevnou sieťou.

Havančania surfujú na internete vďaka novej... Foto: SITA/AP, Desmond Boylan
Kuba, internet, Havana, wi-fi, Kcho, internetová kaviareň, telefón, mobil, surfovanie Havančania surfujú na internete vďaka novej bezplatnej wi-fi.

„Je to veľmi neobvyklá vec (…) Je to drahé, ale ten prínos je ohromný,“ povedal agentúre AP Kcho, ktorý náklady blížiace sa k tisíckam dolárov mesačne hradí zo svojho a verejnosti poskytuje wi-fi zdarma.

Na Kube má podľa odhadov mimovládnych organizácií prístup k internetu okolo desiatich percent populácie. Ľudia sú odkázaní na služby internetových kaviarní, kde je však okrem pomalého pripojenia nevýhodou tiež cena takmer päť dolárov za hodinu. To zodpovedá pätine priemerného mesačného platu.

Havančania na internete. Foto: SITA/AP, Desmond Boylan
Kuba, internet, Havana, wi-fi, Kcho, mobil, telefón, telefonovanie, surfovanie Havančania na internete.

Vďaka podmorskému optickému káblu z Venezuely, sprevádzkovanému predvlani, by ľudia mohli využívať omnoho rýchlejšie a lacnejšie pripojenie k sieti. Podľa kritikov sa vláda doteraz snažila prístup verejnosti k internetu blokovať. Úrady však oponujú, že najprv chcú zabezpečiť prístup k internetu školám a organizáciám.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #wifi #Kuba #Raúl Castro #Fidel Castro #Havana