Taliansko zasiahol ďalší korupčný škandál, siaha až k ministrovi

V Taliansku v pondelok po protikorupčnom záťahu zadržali štyroch ľudí a ďalších 51 začali v súvislosti s možnými finančnými prečinmi vyšetrovať. Kontrakty na verejné zákazky, ktoré polícia spochybňuje, majú hodnotu 25 miliárd eur.

16.03.2015 20:08
debata (4)

Prípad podľa vyšetrovateľov siaha až k ministrovi pre infraštruktúru a dopravu Mauriziovi Lupimu, ten však všetky obvinenia odmietol, napísala agentúra Reuters.

Vyšetrovanie sa pôvodne týkalo niekoľkých podozrivých zmlúv na výstavbu časti úseku vysokorýchlostného železničného koridoru pri Florencii. Vyšetrovatelia však následne objavili celý rad sporných kontraktov vrátane tých, ktoré súvisia s tohtoročnou svetovou výstavou Expo 2015 v Miláne.

Korupčný škandál týkajúci sa výstavy otriasol Talianskom už vlani. Jeden zo zadržaných podľa vyšetrovateľov dopomohol synovi ministra Lupiho k získaniu pracovnej zmluvy. Lupi však tvrdí, že závery kriminalistov sú neprávne.

Ďalší zo zadržaných do minulého roka zastával na ministerstve dopravy vysoký post, na ktorom mal na starosti verejné stavby.

Rozsiahle korupčné škandály trápia dlhodobo Taliansko, ktoré sa len s ťažkosťami vymaňuje z dlhej a hlbokej recesie. To sa prejavuje na konkurencieschop­nosti, pretože krajina kvôli problémovému hospodárstvu a korupcii nedokáže získavať zahraničné investície aspoň v rozsahu, v akom boli v predkrízovom roku 2007.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #korupcia #korupčný škandál #vyšetrovanie