Zmenil Porošenko v Berlíne názor?

V nedeľu pre nemecký Bild ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdil, že minské dohody skrachovali. "Pravda je, že dohody nefungujú," tvrdil doslova. O deň neskôr, po rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ale tvrdil niečo iné.

17.03.2015 07:59
Petro Porošenko, Angela Merkelová Foto:
Ukrajinský prezident Petro Porošenko v rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou počas ich stretnutia v Berlíne.
debata (191)

„Minské dohody nemajú alternatívu, rovnako ako pozorovateľská misia OBSE,“ reagoval na jednu z otázok Porošenko v priamom prenose TV Esperso zo záverečnej tlačovej konferencie. Nezabudol však pripomenúť, že „Rusko rovnako ako ozbrojenci, ktorých podporuje, neplní záväzky z Minska“.

Nedočkal sa reakcie hostiteľov na vopred vyjadrenú žiadosť politických jastrabov v Kyjeve adresovanú Berlínu ohľadne dodávok útočných zbraní. A tak Porošenkovi zostalo iba potvrdiť zhodu názorov s Merkelovou na „diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine“, o čom hovorila aj Merkelová. V tejto súvislosti pripomenula, že sa stále nepodarilo úplne zastaviť paľbu na línii konfliktu znepriatelených strán. Zároveň sa zmienila aj o protiruských sankciách, ktoré Kyjev žiada sprísniť.

„Sme pripravení schváliť nové sankcie, ale nie je to samoúčel. Nechceme ich, ale ak bude treba, sme pripravení nové sankcie schváliť,“ povedala kancelárka Merkelová citovaná agentúrou Bloomberg, ale zároveň akcentovala potrebu zaktivizovať humanitárnu pomoc pre postihnuté oblasti.

O súčasnom stave plnenia dohôd známych ako Minsk 2, na podobe ktorých sa vo februári dohodli v Minsku Merkelová, Porošenko a prezidenti Francúzska a Ruska François Hollande a Vladimir Putin, sa v pondelok vyjadril a ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij, riaditeľ kyjevského Centra politického výskumu.

„Proces plnenia dohôd pokračuje, aj keď zatiaľ s určitými ťažkosťami,“ pripomína politológ s tým, že zatiaľ sa podarilo okrem malých výnimiek realizovať zo záväzkov dva a pol bodu. „Konkrétne zastavenie paľby a stiahnutie zbraní a začiatok budovania kontrolného systému,“ citujú Pogrebinského niektoré ukrajinské zdroje. Zároveň upozornil, že ukrajinský parlament sa chystá na základe prezidentovho návrhu splniť aj štvrtý bod dohôd týkajúci sa udelenia osobitného štatútu.

„V Donecku nebudú spokojní, že Debaľcevo nezíska spomínaný štatút. Objaví sa konfliktná situácia, ktorej vývoj ťažko predpovedať. Predpokladám, že sa napokon podarí dosiahnuť čiastočné dohody, ktoré zmrazia konflikt, ale v konečnom dôsledku pomôžu splniť dohody z Minska,“ dodal ukrajinský politológ.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Ukrajina #Petro Porošenko