V Sýrii zomrelo po chemickom útoku šesť civilistov

Sýrski vojaci zabili chemickou muníciou na severozápade krajiny šesť civilistov. Oznámili to v utorok sýrski ochrancovia ľudských práv, ktorí situáciu monitorujú z Londýna. Sýrska vláda obviňovanie z používania chemických látok popiera.

17.03.2015 12:05
debata (11)

Podľa tlačových agentúr sa zároveň objavujú správy, že sýrska armáda pri útokoch na nepriateľov neberie ohľad na civilistov a zabíja ich po desiatkach a že radikáli z Islamského štátu v Iraku popravili ďalšich svojich odporcov.

Podľa ochrancov ľudských práv existujú dôkazy, že na mesto Sarmín v provincii Idlib lietadlo zhodilo sud, z ktorého sa začal uvoľňovať plyn, zrejme chlór. Zomrelo šesť ľudí vrátane celej rodiny – rodičov a ich troch detí. Zranených bolo niekoľko desiatok osôb. Správu nemožno z miesta nezávisle overiť.

Ochrancovia ľudských práv z Amnesty International (AI) v utorok obvinili sýrsku armádu, že pri útokoch vlani v novembri pozabíjala množstvo civilistov v provincii Rakka. Vojsko vraj bombardovalo pozície radikálov z Islamského štátu, ale bez ohľadu na to, či sú v oblasti civilisti. Pri útoku 29. novembra prišlo o život 115 civilistov, o štyri dni skôr 60 osôb. Amnesty International to označuje za „nezákonné zabíjanie“, ktoré odporuje humanitárnym zákonom a môže byť vojnovým zločinom.

Šéf vyšetrovacej komisie OSN pre Sýriu Paul Pinheiro dnes oznámil, že je pripravený vydať zatiaľ tajné zoznamy osôb, ktoré by mohli byť súdené za vojnové zločiny spáchané v sýrskej vojne. Jeho komisia vraj za štyri roky konfliktu vypracovala päť zoznamov a je pripravená postaviť vinníkov pred súd. „Podelíme sa o informácie o údajných vinníkoch s prokuratúrami, ktoré sú pripravené tieto osoby obžalovať pred kompetentnou a nestrannou justíciou,“ povedal Pinheiro.

Na zoznamoch sú vojenskí velitelia a ďalší armádni predstavitelia, riaditelia väzníc a velitelia rôznych ozbrojených skupín. Vyšetrovatelia zdokumentovali množstvo zločinov od mučenia, cez vraždy až po využívaní detských vojakov. Už v minulosti vyzvali Bezpečnostnú radu OSN, aby celú záležitosť postúpila Medzinárodnému trestnému súdu (ICC).

Z Iraku v utorok prišla správa o ďalších vraždách spáchaných bojovníkmi Islamského štátu (IS). Podľa agentúry AP tentoraz odsekli hlavy štyrom mužom, ktorí údajne verbovali bojovníkov do vládnych síl. Incident sa stal v provincii Saláhaddín, kde vládne vojsko bojuje od začiatku marca s Islamským štátom o Tikrít.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #Sýria #chemický útok #civilisti