Ostatky nájdené v Madride patria spisovateľovi Cervantesovi

Pozostatky nájdené na konci januára v krypte pod jedným z madridských kláštorov patria slávnemu spisovateľovi Miguelovi Cervantesovi. S odvolaním sa na šéfa vedeckého tímu Franciska Etxeberriu o tom v utorok informovala agentúra AFP.

17.03.2015 13:45
Miguel Cervantes, Madris, španielsky... Foto: ,
Forenzný archeológ Francisco Etxeberria (v strede) oznamuje nález ostatkov Cervantesa.
debata

Pátranie po pozostatkoch spisovateľa zlatého veku španielskej literatúry začala madridská radnica už vlani na jar. Na konci tohtoročného januára sa archeológom podarilo v krypte kláštorného kostola rádu bosých trinitárov v madridskej „štvrti literátov“ objaviť rakvu s iniciálami M. C. Okrem kostí autora v nej vraj ležali ostatky ešte asi deviatich ďalších ľudí.

„Po analýze všetkých informácii je možné povedať, že medzi úlomkami, ktoré sme našli v krypte pod podlahou kostola trinitárov, sa nachádzajú pozostatky Miguela Cervantesa,“ uviedol v utorok Etxeberria na tlačovej konferencii.

Niektoré kostné fragmenty vraj patria tiež spisovateľovej že­ne.

Oddelenie Cervantesových kostí od cudzích však bude podľa vedcov veľmi zložité, pretože časť z nich je v príliš zlom stave na to, aby mohla byť vykonaná starostlivá genetická analýza.

Forenzná antropologička Almudena Garcia ukazuje... Foto: Reuters, ANDREA COMAS
Miguel Cervantes, Madris, španielsky spisovateľ, ostatky, Forenzná antropologička Almudena Garcia ukazuje ostatky Cervantesa.

Experti predtým uvádzali, že v prípade nálezu kostrových pozostatkov nebude ťažké Cervantesovo telo identifikovať. Spisovateľ bol totiž ťažko zranený v bitke pri Lepante v roku 1571 a prišiel o hybnosť pravej ruky. Forenzní antropológovia by ho tak mohli identifikovať podľa kostných lézií na zranenej ruke.

Miguel de Cervantes y Saavedra sa narodil v univerzitnom meste Alcalá de Henares, neďaleko Madridu, posledné roky života však strávil v umeleckej štvrti hlavného mesta. Zomrel v chudobe v roku 1616 na cukrovku, keď mal 68 rokov. Jeho najznámejším dielom je Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha, ktorý vyšiel v dvoch dieloch v rokoch 1605 a 1615.

Podľa zástupcu radnice budú Cervantesove ostatky po prieskume uložené „so všetkými poctami“ späť na pôvodné miesto pod kostolom. Vytvorí sa však pre nich nový sarkofág. V budúcom roku by hrobka mala byť pri príležitosti 400. výročia úmrtia autora vôbec prvýkrát sprístupnená verejnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #madrid #spisovateľ #archeológ #rakva #krypta