Grécky premiér Tsipras sa stretne s Putinom začiatkom apríla

Grécky premiér Alexis Tsipras sa za tri týždne v Moskve stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Oznámil to v utorok hovorca gréckej vlády. Tsipras Rusko 8. apríla navštívi po prvýkrát od jeho zvolenia do funkcie tento rok v januári. Už budúci pondelok grécky premiér pôjde do Berlína na stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

17.03.2015 15:38
Grécko, Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras.
debata (6)

O konkrétnych témach rozhovoru Tsiprasa s ruskou hlavou štátu grécka vláda žiadne informácie neposkytla. Už na začiatku februára však Atény odmietli špekulácie niektorých médií, že by mohli výmenou za finančnú pomoc Ruska zvážiť ústupky v zahraničnej politike voči Moskve kvôli kríze na Ukrajine. Pôvodne sa stretnutie medzi Putinom s Tsiprasom malo konať 9. mája pred začiatkom osláv 70. výročia konca druhej svetovej vojny.

Tsipras má rovnako ako jeho koalícia krajne ľavicových strán SYRIZA k Rusku pomerne blízky vzťah. Po svojom volebnom víťazstve v januári Tsipras prijal ako vôbec prvého zahraničného diplomata ruského veľvyslanca v Aténach Andreja Maslova.

V snahe odvrátiť hroziaci štátny bankrot požiadal v utorok podľa gréckych médií Tsipras predsedu Európskej rady Donalda Tuska o neformálne stretnutie pred začiatkom summitu Európskej únie, ktorý sa koná vo štvrtok v Bruseli. Zúčastniť by sa ho mali okrem Tsiprasa tiež nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident François Hollande, šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Tsipras navštívi tiež Berlín, vzťahy s Nemeckom sú v súčasnosti na bode mrazu

V pondelok 23. marca navštívi Tsipras prvýkrát oficiálne tiež Berlín. Vzťahy s Nemeckom ako jedným z najväčších veriteľov Grécka sú v súčasnosti na bode mrazu. Grécko nedávno znovu zopakovalo požiadavku na vyplatenie vojnových reparácií za škody spôsobené nemeckými okupantmi počas druhej svetovej vojny. Berlín otázku reparácií považuje za uzavretú.

Napäté vzťahy vládnu údajne hlavne medzi ministrami financií Grécka a Nemecka Janisom Varufakisom a Wolfgangom Schäubleom. Práve Schäuble grécku vládu v utorok obvinil, že „zničila všetku dôveru“ a „klame svojich vlastných ľudí“, keď vinu podsúva stále len Berlínu, Bruselu a zvyšku Európy. Schäuble vraj nepozná medzi zástupcami medzinárodných organizácií nikoho, kto by mu bol schopný povedať, čo vlastne Grécko chce.

Rozruch v Nemecku vyvolala tiež víkendová diskusná relácia, v ktorej moderátor Günther Jauch hovoril s gréckym ministrom financií. V priebehu relácie Jauch divákom ukázal aj video, na ktorom Varufakis na konferencii v Chorvátsku pred dvoma rokmi ukazuje Nemecku prostredník. Varufakis označil video za sfalšované, redakcia relácie však trvá na jeho pravosti.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #stretnutie #Alexis Tsipras