Dánska polícia vykonala razie, súvisia s februárovými útokmi

Dánska polícia v utorok skoro ráno vykonala raziu v ôsmich bytoch v Kodani a v okolí v súvislosti s februárovým útokom na synagógu a na kaviareň, kde sa konala debata o islamizme a slobode slova. Pri atentátoch vtedy zahynuli dvaja ľudia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dánske policajné zdroje.

17.03.2015 16:00
debata

Dánska polícia zastrelila krátko po útokoch ich páchateľa, dvadsaťdvaročného Dána palestínskeho pôvodu Omara Abdela Hamida El-Husseina. Ďalší traja ľudia boli pre podozrenie z podielu na útokoch zatknutí.

Bezpečnostné zložky však uviedli, že sa ešte stále snažia upresniť sled udalostí medzi oboma útokmi, ktoré sa odohrali 14. a 15. februára.

„Stále sa pokúšame objasniť, kde sa strojca činu a jeho komplici nachádzali. Dnešné (utorkové) ranné razie by k tomu mali prispieť,“ oznámila kodanská polícia vo vyhlásení.

„Pátrajú po ďalších stopách v prípade a nemôžeme ho ďalej komentovať s ohľadom na pokračujúce vyšetrovanie,“ dodala polícia.

Dánska rozviedka už v decembri varovala, že krajina čelí hrozbe zo strany občanov radikalizovaných islamskými myšlienkami. Podľa polície však nič nenaznačuje tomu, že by El-Hussein bol súčasťou nejakej teroristickej bunky alebo že by bol v kontakte s extrémistami zo skupiny Islamský štát.

Kodanský atentátnik na seminári o islamizme a slobode slova zabil päťdesiatpäťročného dánskeho dokumentaristu Finna Nørgaarda, ktorý stál pred budovou. Diskusiu usporadúval švédsky karikaturista Lars Vilks, ktorý bol moslimami už v minulosti kritizovaný za karikatúry proroka Mohammeda.

O niekoľko hodín neskôr útočník vyzbrojený dvoma ručnými zbraňami zastrelil člena ochranky kodanskej synagógy Dana Uzana. Atentátnika, ktorý pri útokoch tiež zranil päť policajtov, potom zastrelila polícia.

debata chyba
Viac na túto tému: #islamisti #Dánsko #Kodaň #policajná razia