Francúzsko schválilo navodenie bezvedomia na želanie chorých

Francúzski poslanci v utorok vo vzácnej zhode schválili návrh zákona, ktorý má dať nevyliečiteľne chorým právo, aby ich lekári až do smrti udržiavali v bezvedomí. Kritici normy, ktorú musí ešte schváliť Senát, tvrdia, že ide vlastne o skrytú formu eutanázie.

17.03.2015 19:23
debata (2)

Za návrh hlasovalo podľa agentúry Reuters 436 poslancov a proti bolo len 34. Návrh zákona mal podľa nedávneho prieskumu tiež širokú podporu verejnosti. Za navodenie bezvedomia na žiadosť pacienta sa vyslovilo 96 percent respondentov. Očakáva sa, že návrh schváli bez problémov aj horná komora parlamentu v máji alebo v júni.

Zákon kritizuje predovšetkým cirkev, niektorí profesori na lekárskych fakultách a rôzne organizácie za podporu ľudského života. Žiadne demonštrácie sa však nekonali.

Odporcovia zákona argumentujú tým, že ide o pokrytectvo a zákon vlastne umožňuje eutanáziu. Od tej sa vraj líši len tým, že eutanázia prináša okamžitú smrť, zatiaľ čo pri uvedení do bezvedomia len lekári presne nevedia, kedy smrť nastane.

Návrh zákona tiež podľa agentúry AFP prináša ďalšiu novinku: lekári budú musieť rešpektovať želanie pacienta v konečnom štádiu choroby, ktorý odmietne lieky, čo sa vraj doteraz občas nedialo.

V Európe je eutanázia legálna v troch krajinách: Holandsku, Belgicku a Luxembursku. Ďalšie krajiny, predovšetkým Švajčiarsko, kde je povolená takzvaná asistovaná samovražda, ju tolerujú.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lekári #eutanázia #bezvedomie #nevyliečiteľne chorý