Pri útoku na tuniské múzeum zahynulo 22 ľudí, z toho 20 cudzincov

Pri teroristickom útoku na múzeum v centre Tunisu zahynulo 22 ľudí, z toho 20 zahraničných turistov. Ďalších 42 osôb utrpelo zranenia. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú zverejnilo tuniské ministerstvo vnútra. Obete podľa neho pochádzali z Poľska, Talianska, Juhoafrickej republiky a Francúzska.

18.03.2015 14:22 , aktualizované: 21:31
Tunis, múzeum, útok Foto: ,
Záchranári odvážajú zranených rukojemníkov.
debata (12)

Zásahová jednotka oslobodila všetkých rukojemníkov, ktorých islamisti zadržiavali v múzeu. Podľa tamojšieho ministerstva vnútra pritom zahynuli dvaja útočníci a jeden policajt.

Útok sa stal v budove múzea Bárdá, ktoré sa nachádza neďaleko sídla tuniského parlamentu. Podľa premiéra Habíba Sída začali ozbrojenci bezhlavo strieľať okolo seba a turistov potom prenasledovali do múzea. Väčšine z asi stovky ľudí vo vnútri budovy sa vraj podarilo včas utiecť, niekoľko ľudí však útočníci zadržali.

Miestne médiá podľa agentúry ANSA informujú dokonca o najmenej 24 mŕtvych a 50 zranených. Predchádzajúca oficiálna bilancia, ktorú zverejnil premiér krátko po oslobodzovacej akcii, hovorila o 19 obetiach, z ktorých sedemnásti boli zahraniční turisti.

Špeciálna zásahová jednotka tuniskej polície po dvoch hodinách rukojemníkov oslobodila. Pri akcii údajne zneškodnila dvoch útočníkov, ktorí boli oblečení v uniformách bezpečnostných zložiek. Či ostatné obete útoku zahynuli pri oslobodzovacej akcii, alebo ich zabili teroristi už predtým, nie je zatiaľ jasné.

Poliaci zrejme vyhlásia štátny smútok

Predseda dolnej komory poľského parlamentu Radoslaw Sikorski uviedol, že podľa nepotvrdených informácií pri útoku zahynulo sedem Poliakov. Od atentátu na Svetové obchodné centrum v septembri 2001 ide podľa neho o najväčší počet Poliakov, ktorí zomreli pri teroristickom útoku. Sikorski tvrdí, že v Poľsku pravdepodobne vyhlásia štátny smútok.

Poľsko tiež potvrdilo zranenie jedenástich svojich občanov, talianske ministerstvo zahraničných vecí hovorí o troch mŕtvych a šiestich zranených.

Podľa premiéra Sída sa na príprave teroristického útoku podieľalo až päť ľudí. „Dvaja sa zúčastnili operácie a boli zabití. Týmto dvom pomáhali ďalšie dve alebo tri osoby,“ uviedol. Útočníci podľa premiéra chceli útokom na turistov zasiahnuť tuniské hospodárstvo. Teroristický čin je podľa neho dôsledkom úspešného boja proti radikálom v Tunisku, ktorým neustále zužujú priestor pre svoje akcie.

Policajti oslobodzujú rukojemníkov.

K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová však už z atentátu obvinila radikálov z Islamského štátu. Útok odsúdil francúzsky prezident Francois Hollande i premiér Manuel Valls, ktorý útok označil za teroristický čin a vyslovil podporu tuniskému ľudu. Podobne sa vyjadril aj taliansky premiér Matteo Renzi. Šéf Európskej rady Donald Tusk zdôraznil, že „EÚ a Tunisko sa nenechajú terorizmom zastrašiť“.

Mäzeum patrí k najnavštevo­vanejším miestam v Tunise. Poskytuje prehľad o dejinách Tuniska a nachádza sa tam jedna z najväčších svetových zbierok rímskych mozaík.

Tunisania odišli bojovať pod vlajkou IS

Tunisko bolo prvou krajinou, kde sa ľudia začali búriť proti svojej vláde a tamojšie udalosti spustili tzv. arabskú jar, ktorá potom pokračovala v roku 2011 v ďalších štátoch.

Aj keď Tunisko z revolučných udalostí vyšlo ako jedna z najstabilnejších krajín, v poslednej dobe médiá upozorňujú, že niekoľko tisíc Tunisanov odišlo bojovať pod vlajkou Islamského štátu do Sýrie a Iraku.

V Tunisku dlhodobo pôsobia extrémisti napojení na Al-Kajdá a krajina má problémy na líbyjskej hranici, cez ktorú prichádzajú radikáli z rozvrátenej Lí­bye.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #obete #Tunisko #ozbrojenci #rukojemníci