Summit EÚ preberie energetickú úniu a vývoj na Ukrajine

Jednou z hlavných tém nadchádzajúceho summitu Európskej únie v Bruseli je otázka, či sa lídri členských krajín už teraz rozhodnú predĺžiť európske hospodárske sankcie zavedené voči Rusku kvôli jeho postoju k ukrajinskej kríze. Prezidenti a premiéri dvadsaťosmičky nebudú mať na programe len Ukrajinu. Medzi ďalšie dôležité témy stretnutia patrí budúca európska energetická únia či vývoj v Líbyi.

18.03.2015 15:37
debata (10)

Práve rozpravou o energetickej únii summit vo štvrtok popoludní začne. Lídri členských krajín by mali podporiť jej základné ciele, teda snahu o energetickú bezpečnosť, vzájomnú solidaritu a dôveru medzi členskými krajinami, jednotný energetický trh, dôraz na energetické úspory, nízkoemisnú energetiku a teda aj na vývoj a inovácie.

Téma je veľmi blízka súčasnému predsedovi rokovaní členských krajín Tuskovi, ktorý ešte ako poľský premiér vlani s nápadom na vznik energetickej únie prišiel. Jeho hlavným cieľom vtedy bolo posilnenie európskej energetickej bezpečnosti v situácii zhoršujúcich sa vzťahov EÚ s Ruskom.

Ilustračné foto: Európska komisia Foto: SHUTTERSTOCK
EK, Európska komisia, Brusel, EÚ Ilustračné foto: Európska komisia

EÚ je najväčším dovozcom energie na svete

EÚ je najväčším dovozcom energie na svete: importom kryje 53 percent svojej spotreby pri ročných nákladoch okolo 400 miliárd eur. Mnohé krajiny, predovšetkým tie na východe dvadsaťosmičky, sú pritom výrazne či celkom závislé na dodávkach práve z Ruskej federácie.

Jedna z otázok, ktoré diplomati v tomto kontexte pred summitom neuzavreli, je miera transparentnosti obchodných vzťahov. Ide o to, ako rozsiahly by mala mať v budúcnosti Európska komisia prístup nielen k medzivládnym energetickým dohodám, ale aj k zmluvám, ktoré o dodávkach plynu uzatvárajú súkromné ​​firmy.

S Ruskom tiež súvisí ďalšie významná téma summitu, o ktorej by mali účastníci summitu hovoriť pri večeri. Bez predĺženia totiž v júli skončí platnosť terajších hospodárskych sankcií, ktoré únia vlani zaviedla voči Moskve kvôli kríze na Ukrajine. Znamenajú okrem iného zákaz exportu niektorých technológií, napríklad pre ťažbu ropy, ale predovšetkým obmedzujú ruský prístup na svetové finančné trhy.

Európska únia sa teraz snaží najmä o reálne uskutočnenie februárových mierových dohôd o riešenie ukrajinskej krízy z bieloruského Minsku. Tusk chce preto spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom sankcie prepojiť, čo najviac s dohodou z Minsku.

Summit by mohol rozhodnúť o ich predĺžení platnosti sankcií

Summit by tak mohol už teraz rozhodnúť o ich predĺžení až do konca roka, zďaleka však nie je isté, že sa tak nakoniec stane. Koniec roka je termín spomínaný v dohodách z Minsku ako moment, kedy najneskôr má Ukrajina opäť prevziať kontrolu nad tou časťou svojej štátnej hranice, ktorú teraz ovládajú proruskí separatisti.

Diplomati EÚ zároveň dávajú najavo, že najdôležitejším prvkom v ukrajinskej kríze je zachovanie jednotného postoja krajín únie. Je tak celkom možné, že konečné rozhodnutie o tom, ako ďalej so sankciami naložiť, nakoniec lídri nechajú až na júnový summit. Mimochodom únia dlhodobo zdôrazňuje, že hospodárska opatrenia nie sú cieľom samy o sebe, ale predovšetkým prostriedkom, ako zmeniť prístup Moskvy.

Návrh záverov summitu sa okrem iného zmieňuje o potrebe čeliť ruskej dezinformačnej kampani. Príslušné plány by mala do júna pripraviť šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová. Predstavitelia únie i členských krajín zároveň upozorňujú, že propagande by mali dokázať čeliť predovšetkým jednotlivé členské krajiny a že je ďaleko lepšie o probléme menej hovoriť a o to viac reálne konať.

Európska komisie chce ešte tento rok dokončiť... Foto: SHUTTERSTOCK
usa, amerika, európa, eú, európska únia, spojené štáty americké, amerika, zástava, zástavy Európska komisie chce ešte tento rok dokončiť rokovania so Spojenými štátmi o rozsiahlej obchodnej a investičnej zmluve známej ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP).

Témou bude aj problém migrácie, ktorá trápi južných členov únie

O Ukrajine budú prezidenti a premiéri diskutovať aj v súvislosti s prípravou ďalšieho summitu Východného partnerstva, ktorý sa v máji uskutoční v lotyšskej Rige. V piatok potom budú mať na stole podklady k diskusii o vývoji v Líbyi. Je pravdepodobné, že sa v tejto súvislosti dotknú problematiky migrácie, ktorá páli predovšetkým južných členov EÚ.

Schôdzka lídrov EÚ by podľa všetkého mala tiež pripomenúť, že členské krajiny únie ďalej podporujú snahu Európskej komisie ešte tento rok dokončiť rokovania so Spojenými štátmi o rozsiahlej obchodnej a investičnej zmluve známej ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP).

Pred skončením summitu sa možno uskutoční stretnutie zástupcov niektorých krajín platiacich eurom, ktorí by mali hovoriť o terajšej zložitej situácii Grécka. Schôdzku si želá grécky premiér Alexis Tsipras. Podľa diplomatov EÚ mu Tusk pravdepodobne vyhovie, snahou však vraj je udržať túto tému oddelene od summitu ako takého.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #summit EÚ #Ukrajina #energetická únia #protiruské sankcie