Britskí inštruktori začali cvičiť ukrajinskú armádu

Britský vojenský personál začal s výcvikom príslušníkov ukrajinskej armády bojujúcej proti proruským povstalcom na východe krajiny. Informuje o tom vo štvrtok britská vysielacia stanica BBC.

19.03.2015 10:06
Ukrajina, ukrajinskí vojaci Foto: ,
Britskí vojaci začali s výcvikom ukrajinských vojakov pre boj proti proruským povstalcom. Na snímke ukrajinskí vojaci počas sťahovania z frontovej línie.
debata (72)

Celkovo 36 inštruktorov pracuje v južnom meste Mykolajiv a v krajine strávia asi dva mesiace. Cvičiť budú sily zapojené do bojov na východe Ukrajiny v zdravotníckej starostlivosti a obranných taktikách. V priebehu ďalších týždňov dorazia aj ďalšie britské tímy inštruktorov.

Tieto plány oznámil premiér David Cameron už vo februári. Zároveň vtedy varoval pred Ruskom, ktoré bude mať podľa neho v prípade neohrozeného postavenia destabilizujúci účinok na ďalšie krajiny. Nevylúčil tiež, že Británia v budúcnosti poskytne Ukrajine zbrane, za prístup uprednostňovaný v súčasnosti však označil poskytovanie takzvanej nesmrtiacej podpory. Británia už dodáva v rámci sľúbenej pomoci Ukrajincom balíčky prvej pomoci, spacie vaky či prístroje na nočné videnie.

Ide o prvý prípad od začiatku konfliktu, keď západná krajina uskutočňuje na Ukrajine dlhodobejší vojenský výcvikový program. O situácii v krajine budú vo štvrtok na summite v Bruseli hovoriť lídri členských krajín EÚ. Prijatie ďalších sankcií voči Rusku pre jeho podiel na kríze sa však neočakáva.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #vojaci #výcvik #Ukrajina