Jaceňuk varoval pred narušením jednoty EÚ v postoji k Rusku

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk vo štvrtok v Bruseli jednoznačne odmietol znižovanie súčasnej úrovne európskych sankcií voči Rusku. Po stretnutí s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom novinárom povedal, že terajší summit EÚ by mal podľa jeho názoru diskutovať len o predĺžení sankcií alebo o ich zosilnení, ak Rusko nebude plniť podmienky februárových mierových dohôd z bieloruského Minsku. Úspechom by pre Rusko bolo narušenie jednotného postoja členských krajín únie, varoval.

19.03.2015 11:03 , aktualizované: 11:40
debata (116)

Téma protiruských hospodárskych sankcií je jedným z dominantných bodov schôdzky prezidentov a premiérov dvadsaťosmičky, ktorá sa začína vo štvrtok popoludní. Bez predĺženia by opatrenia, obmedzujúce napríklad export niektorých technológií do Ruska a sťažujúce jeho prístup na svetové finančné trhy, skončili v júli.

Lídri EÚ vo štvrtok podľa všetkého jednoznačne sankcie spoja práve s mierovými dohodami z Minsku. Až priamo na rokovaniach však padne rozhodnutie, či dať už teraz pokyn na ich predĺženie do konca roka, teda termínu spomínanom práve v minskom dokumente, či tento krok uskutočniť s ohľadom na ďalší vývoj až v júni.

Podľa Jaceňuka znamená plné uvedenie dohôd z Minsku do praxe kontrolu zákonnej ukrajinskej vlády nad všetkými časťami Luhanskej a Doneckej oblasti, ktoré teraz ovládajú proruskí separatisti a tiež plnú kontrolu ukrajinsko-ruskej hranice.

Rusko sa pod vedením prezidenta Vladimira Putina snaží narušiť európsku jednotu, varoval pred novinármi ukrajinský premiér. „Ak sa mu to podarí, bude to jeho najväčší úspech a nešťastie pre slobodný svet,“ dodal.

USA: Sankcie voči Rusku musia byť naviazané na dohodu z Minska

Americký viceprezident Joe Biden a ukrajinský prezident Petro Porošenko sa v stredu v telefonickom rozhovore zhodli na tom, že sankcie voči Rusku musia byť naviazané na úplné zavedenie mierového plánu z Minska. Informoval o tom Biely dom. „Kým bude Rusko pokračovať v podpore násilia a nestability na Ukrajine, medzinárodná komunita musí byť pripravená zvyšovať náklady Ruska za presadzovanie týchto krokov,“ uviedol Biely dom v stanovisku.

Biden taktiež privítal rozhodnutie ukrajinského parlamentu, ktorý v utorok odhlasoval zákon udeľujúci proruským separatistickým regiónom na východe krajiny obmedzenú samosprávu. Ukrajina si týmto opatrením chce zachovať podporu Západu pri mierových rokovaniach, napriek niektorým kritickým hlasom, že separatisti tak dostanú väčšiu moc nad regiónom.

Zákon udeľujúci špeciálny štatút „ľudovým republikám“, ako sa označujú separatisti, nasleduje po mierovej dohode vypracovanej v Bielorusku minulý mesiac. Kyjev však teraz zákon podmienil tým, že východné regióny majú právo na samosprávu iba po riadnych voľbách, ktoré sa musia konať v súlade s ukrajinským právom, čím si vyslúžil okamžitú kritiku Ruska.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a americký prezident Barack Obama v stredu opätovne potvrdili, že sankcie voči Rusku nebude možné zmierniť, kým sa nebude uplatňovať mierový plán dohodnutý v Minsku. Merkelová a Obama zároveň poznamenali, že je dôležité naďalej ekonomicky podporovať Ukrajinu.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #summit EÚ #Ukrajina #protiruské sankcie