Islamský štát pácha genocídu, konštatuje správa OSN

Násilnosti páchané členmi radikálnej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku dosiahli rozmery genocídy. Vo svojej správe to uviedol Úrad vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre ľudské práva v Ženeve.

19.03.2015 12:36
Irak, jezídi Foto:
Snímka z minulého roka zachytáva, ako sýrski Kurdi v jednom z utečeneckých táborov pomáhajú vyčerpanej irackej žene, príslušníčke menšiny Jezídov.
debata (9)

Islamisti sa údajne dopúšťajú aj vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Ťažké zločiny vraj však spáchala aj iracká armáda i šiitské milície.

Za genocídu by sa podľa správy OSN dali označiť predovšetkým činy spáchané na náboženskej menšine jezídov. Od júna minulého roka, keď IS počas bleskovej ofenzívy obsadil sever Iraku, ich vraj zahynuli stovky. Desaťtisíce ich v strachu o život utiekli zo svojich domovov, väčšinou na území ovládanom kurdskými silami na severovýchode krajiny. Stovkám žien a dievčat sa však útek nepodaril, boli zajaté a predané do otroctva. Odhadom 7 000 jezídov radikáli donútili prestúpiť na islam.

Okrem útokov na jezídov OSN odsúdila tiež násilie radikálov páchané na ďalších etnických a náboženských menšinách v Iraku, vrátane Turkménov, Kurdov, kresťanov či šiitov. Obzvlášť u jezídov však úsilie IS vraj smerovalo k ich „vyhubeniu ako skupiny“.

Správa OSN vznikla na základe rozhovorov s viac než stovkou údajných obetí a očitých svedkov. Úrad vysokého komisára v nej tiež vyzval Bezpečnostnú radu, aby prípad postúpila Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu.

„Správa dokumentuje rozšírené násilné činy, ktoré IS páchal, vrátane vrážd, mučenia, znásilňovania, sexuálneho zotročovania, nútenej zmeny viery či násilného verbovania detí,“ uviedol Úrad Vysokého komisára.

Okrem islamistov sa však vojnových zločinov mohli údajne dopúšťať tiež príslušníci irackej armády a polovojenských jednotiek zložených prevažne z šiitských dobrovoľníkov. Nedávno sa v súvislosti s úspechmi irackej armády pri dobývaní územia ovládaných IS v okolí mesta Tikrítu objavili obvinenia, že sa jednotky mstia na obyvateľoch tamojších sunnitských dedín.

V náboženstve jezídov sa miešajú vplyvy islamu, kresťanstva, zoroastrizmu a príslušníci IS jezídov označujú za uctievačov diabla.

Snaha zabrániť utrpeniu jezídov obkľúčených islamistami v okolí severoirackej hory Sindžár bola jedným z motívov pre začatie amerických leteckých úderov v Iraku vlani v auguste.

Dohovor OSN o zabránení a trestaní zločinu genocídy z roku 1948 definuje genocídu ako zločin úmyselného vyvražďovanie národnej, etnickej, rasovej alebo náboženskej skupiny obyvateľstva.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #OSN #genocída #Islamský štát