Nemcovov vrah vraj mal dostať odmenu päť miliónov rubľov

Údajný vrah ruského opozičného politika Borisa Nemcova mal za svoj čin dostať odmenu päť miliónov rubľov (vyše sedemdesiattisíc eur).

19.03.2015 14:17
Zaur Dadajev Foto: ,
Podozrivý z vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova Zaur Dadajev.
debata (17)

Napísala to ruská agentúra Rosbalt s odvolaním sa na informácie z policajných zdrojov. Čečenec Zaur Dadajev, ktorého polícia označuje za bezprostredného vykonávateľa činu, vraj zákazku prijal, pretože Nemcova nenávidel kvôli jeho kritike atentátu na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo.

Objednávateľom Nemcovovej vraždy, ku ktorej došlo koncom februára na moste cez rieku Moskvu neďaleko Kremľa, bol podľa vyšetrovateľov zrejme Ruslan Geremejev, príslušník čečenského bezpečnostného práporu Sever. V ňom donedávna pôsobil aj Dadajev a väčšina z ďalších piatich mužov, ktorí boli v kauze Nemcovovej vraždy zadržaní ako podozriví.

Zákazku podľa agentúry Rosbalt Dadajev a jeho komplici prijali v polovici januára. Od začiatku februára Dadajev spolu s Anzorom Gubaševom a Beslane Šavanovom Nemcova tajne sledovali, aby zistili jeho zvyklosti a trasy jeho pohybu po meste. Informácie vraj Dadajevovi dodávali aj ďalší traja Čečenci Šagid Gubašev, Tamerlan Eskerchanov a Chamzad Bachajev. Všetci sú teraz vo väzbe.

Udalosti bezprostredne predchádzajúce vražde vraj vyšetrovatelia zmapovali takmer po minútach, píše Rosbalt. Pri obchodnom dome GUM, kde sa Nemcov so svojou priateľkou Hannou Duryckou zdržiaval, sa o 22:00 hod. miestneho času stretli Dadajev, Šavanov a Anzor Gubašev. Trojica politika sledovala, ako večeral.

Na Červenom námestí pri obchodnom dome sa potom sledovania ujal sám Dadajev, ktorý bol vyzbrojený pištoľou. Na moste Nemcova zastrelil a nasadol do auta, ktoré medzitým k miestu činu pristavil Gubašev. Vrahovia sa ukryli v dvoch moskovských bytoch, odkiaľ potom odišli z Moskvy.

Dadajev sa po zadržaní priznal a svoj čin motivoval moslimským presvedčením. Prísľub piatich miliónov rubľov vraj prijal, ale Nemcova kvôli peniazom nezabil. Nie všetci jeho komplici údajne boli ochotní „pracovať zadarmo“. Neskôr Dadajev podľa ruských médií priznanie odvolal s tým, že bolo vynútené násilím.

Vo vyšetrovacích spisoch sa podľa Rosbaltu objavuje meno Ruslana Geremejeva ako možného objednávateľa vraždy. Bol to vraj práve on, kto Dadajevovi sľúbil finančnú odmenu a odporučil mu aj komplica.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Nemcov #Zaur Dadajev