Na ruskom sankčnom zozname je vraj 200 západných politikov

Na sankčnom zozname, ktorým Moskva reagovala na protiruské sankcie Európskej únie a USA, je zaradených 200 zahraničných politikov a verejných činiteľov, z ktorých najväčšia časť pripadá na Spojené štáty. Napísal to denník Izvestija.

19.03.2015 16:27
debata (49)

Medzi Američanmi sú vraj okrem iného šéf Snemovne reprezentantov John Boehner, šéfovia senátnych výborov John McCain a Robert Menendez, poradca Bieleho domu Ben Rhodes či vodca demokratických poslancov v Senáte Harry Reid.

Moskva svoj zoznam odmieta zverejniť a Izvestija sa odvoláva na svoje zdroje v ruskej diplomacii. Tie tvrdia, že zoznam môže byť v prípade nových západných sankcií proti Rusku „zrkadlovo“ rozšírený. Ruskí diplomati v zahraničí vraj starostlivo sledujú prípadné nepriateľské výroky západných politikov, z ktorých sa potom stávajú kandidáti sankcií. Prednosť údajne majú ľudia, ktorí majú finančné kontá v Rusku. Tie im potom Moskva zablokuje a vystaví postihnuté osoby aj vízovému embargu.

Na údajné zaradenie do ruského sankčného zoznamu vo štvrtok reagoval McCain. „Môj neexistujúci bankový účet v Moskve je teraz zamrznutý ako na Sibíri,“ vyhlásil v rozhovore pre server Politico. „Moja jarná dovolenka na Sibíri je stratená, rovnako ako moje akcie Gazpromu,“ komentoval politík ironicky ruský zoznam. „To ma ale nezastaví, aby som bojoval za slobodu, nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny vrátane Krymu,“ dodal McCain.

Ruský sankčný zoznam sa podľa Izvestia týka aj európskych štátov. Počet postihnutých osôb vraj kolíše podľa jednotlivých krajín medzi desiatimi a dvadsiatimi. Ako príklad ruský denník uvádza Maďarsko, ktoré je na „čiernom“ zozname zastúpené pätnástimi politikmi údajne protiruského zamerania. Je medzi nimi údajne aj jeden expremiér.

Rusko sa podľa Izvestia drží zásady reciprocity a sankčné opatrenia sú vraj vždy priamou reakciou na obdobné kroky Západu. Západní podnikatelia ale údajne v ruských zoznamoch nefigurujú.

Izvestija v článku naznačuje, že priaznivejšie stanovisko ruská diplomacia zaujala voči krajinám, ktorým sa protiruské sankcie nepáčia. Noviny menujú Slovensko, Rakúsko, Španielsko, Cyprus, Grécko a Taliansko.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankčný zoznam #protiruské sankcie