Analýza časti malajzijského lietadla vraj ukazuje na vinu povstalcov

Kovový fragment nájdený na mieste vlaňajšieho pádu malajzijského lietadla na východnej Ukrajine podporuje záver, že katastrofa bola dôsledkom útoku východoukrajinských povstalcov.

19.03.2015 18:48
Ukrajina, lietadlo Foto: ,
Pracovníci počas odstraňovania trosiek malajzijského lietadla z miesta tragédie na východe Ukrajiny.
debata (613)

Napísala to vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na informáciu holandskej televízie RTL. Skaza stroja letiaceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru vlani v júli spôsobila smrť 298 ľudí, väčšinou Holanďanov.

Nález kovovej časti lietadla pri ukrajinskej obce Hrabove, kam sa lietadlo zrútilo, ohlásil istý holandský novinár, píše Reuters. Fragment analyzovali forenzní experti, medzi ktorými boli aj rešpektovaní znalci z britského odborného časopisu Jane 's. Potvrdili, že úlomok pochádza zo strely vypálenej z ruského protilietadlového raketového systému Buk. Podľa skorších, doteraz nepotvrdených informácií bola strela odpálená z územia, ktoré ovládajú separatisti.

Katastrofa nad Donbasom nebola ani po ôsmich mesiacoch vysvetlená. Názory západných a ruských expertov na príčiny pádu lietadla sa líšia. Kým Kyjev a jeho európski spojenci sa prikláňajú k záveru, že smrť takmer troch stoviek ľudí spôsobila raketa Buk odpálená z povstaleckého územia, Rusko trvá na verzii, podľa ktorej nesie za pád lietadla zodpovednosť ukrajinské vojenské lietadlo, ktoré vraj malajzijské lietadlo zostrelilo raketou vzduch-vzduch.

O páde malajzijského lietadla vo štvrtok na tlačovej konferencii v Moskve hovoril ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorý informácie o zodpovednosti separatistov za pád lietadla označil za podvrh. „Pokusy skresľovať fakty a vnucovať akési varianty neustávajú a ich ciele sú špinavé,“ povedal ruský minister. Zopakoval pritom verziu Moskvy, podľa ktorej v čase katastrofy nad Donbasom operovalo ukrajinské vojenské lietadlo, ktorý sa vraj na základňu vrátilo bez jednej rakety.

„Vzniká dojem, že niektorí naši partneri majú záujem na tom, aby všemožne vyšetrovanie preťahovali, keď už nemôžu dokázať svoju pravdu, s ktorou prišli hneď niekoľko dní po katastrofe,“ povedal ruský minister.

613 debata chyba
Viac na túto tému: #zostrelené malajzijské lietadlo