Turistov v Tunisku zavraždil Islamský štát

Krvavé chápadlá teroristickej organizácie, ktorá pácha zločiny hlavne v Iraku a Sýrii, prvý raz zasiahli dovolenkárov zo Západu. K masakru v Tunisku sa prihlásil Islamský štát. "Útok uskutočnili dvaja muži z kalifátu. Bol to požehnaný nájazd proti brlohu neveriacich a neresti v moslimskom Tunisku," oznámil v nahrávke zverejnenej na internete. Zároveň pohrozil, že je odhodlaný pokračovať v atentátoch.

20.03.2015 07:48
Tunis, manifestácia Foto:
Po útoku islamských radikálov v Tunise sa konala v stredu večer v tejto metropole manifestácia proti terorizmu.
debata (1)

Masaker v hlavnom meste Tunise je prvý prípad, keď sa Islamský štát zameral na turistov zo Západu odvtedy, čo sa stal zvlášť nebezpečný v polovici minulého roku. Vtedy rozšíril svoju moc a vyhlásil kalifát na okupovaných irackých a sýrskych územiach. Radikáli si vybrali terč na tuniskej pôde, pretože im bolo jasné, že v tejto severoafrickej krajine nebolo veľmi ťažké pripraviť teroristický útok.

Tunisko malo doteraz povesť celkom bezpečnej dovolenkovej destinácie. Atentát to dramaticky zmenil. Dvaja islamskí radikáli v stredu zastrelili 20 cudzincov, ktorí prišli navštíviť obľúbené múzeum Bárdá v centre metropoly. Väčšina obetí je z Európy. Všetky telá ešte ani včera večer neboli identifikované, ale najviac zabitých je pravdepodobne z Talianska (štyria), najmenej dvaja zavraždení sú z Poľska, Francúzska a Kolumbie.

Nie je vylúčené, že dvaja páchatelia (polícia ich zabila) a ich komplici bojovali v radoch Islamského štátu, ktorý ich mohol vyslať do vlasti, aby vykonali atentát. „Tunisko je krajina, odkiaľ odišlo najviac džihádistov do Sýrie a Iraku. Ich počet sa odhaduje na 2¤500 až 3¤000,“ povedal pre Pravdu politológ Max Abrahms z Northeastern University. Zároveň poukázal na rastúci vplyv Islamského štátu pri hraniciach Tuniska s Líbyou, ktorá sa nachádza v zúfalej bezpečnostnej situácii. „Preto ma dokonca prekvapuje, že na tuniskej pôde nie je viac podobných útokov,“ uviedol pri hodnotení mimoriadne zlých okolností. Poukázal aj na jednu vnútropolitickú príčinu, ktorá uľahčila teroristom dosiahnuť ich cieľ: „Tunisko je nová demokracia, takže vláda nemala chuť prijímať protiopatrenia, ktoré by obmedzovali slobodu, čo však môže byť užitočné pri odhaľovaní teroristických skupín.“

Gilbert Ramsay, ktorý sa zaoberá problematikou terorizmu na University of St Andrews, pripomenul tiež veľký počet tých, čo sa vybrali do Iraku a do Sýrie, a upozornil aj na radikálov, ktorí nikam neodcestovali. „Od revolúcie sa Tunisko stalo svedkom nárastu tvrdých saláfistických skupín,“ uviedol pre Pravdu v narážke na ultrakonzerva­tívnych islamistov. Ramsay sa zmienil o tom, že džihádisti už dlhé roky vyhľadávajú zahraničných turistov ako svoje obete: „Spomeňte si na rok 1997, keď v Luxore v Egypte zahynulo 62 ľudí, pričom väčšinu tvorili dovolenkári.“ Vidí dve hlavné príčiny, ktoré vedú islamistov k podobným zločinom: „Takéto útoky slúžia dvojakému účelu. Cieľom sú tí, ktorých radikáli považujú za neveriacich, a zároveň sa snažia ekonomicky destabilizovať štáty, kde dochádza k takým masakrám.“

Abrahms rovnako vidí súvislosť so snahou vážne poškodiť hospodárstvo: „Tragédia v Tunisku nepochybne ublíži tamojšiemu cestovnému ruchu.“ Turizmus má pre tento štát veľký význam. „V roku 2014 navštívilo Tunisko 6,1 milióna ľudí. Na cestovný ruch sa viaže 473-tisíc pracovných miest, čo znamená takmer 14 percent celkovej zamestnanosti. Podiel turizmu na hrubom domácom produkte predstavuje viac ako 15 percent,“ upozornila stanica BBC.

Tuniská vláda sľúbila, že urobí maximum, aby zabránila prípadným ďalším útokom. Masaker označila za útok na ekonomiku krajiny. Prezident Kaíd Sibsí oznámil, že vo veľkých mestách budú rozmiestnení vojaci, ktorí budú dovolenkárom zaručovať pocit bezpečia. „Tunisko vstúpilo vojny proti terorizmu. Príšery nás nezastrašia. Budeme im nemilosrdne vzdorovať až do konca. Zvíťazí demokracia a my prežijeme,“ zdôraznil podľa agentúry Reuters premiér Habíb Síd. Podľa najnovších správ stála za masakrom širšia skupina osôb spojená s Islamským štátom. Tuniské bezpečnostné zložky zatkli niekoľko radikálov, ktorí sa priamo podieľali na prípravách teroristického útoku alebo iným spôsobom poskytli pomoc dvom zabijakom.

Teroristické útoky na turistov vo svete

  • 23. júl 2005: Pri troch atentátoch v obľúbenom v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajskom polostrove zahynulo 88 ľudí. K masakre sa prihlásila jedna z odnoží teroristickej siete Al-Kajdá.
  • 1. október 2005: Samovražední páchatelia si vybrali za terč reštaurácie na vyhľadávaných plážach indonézskeho polostrova Bali. Dovedna zavraždili 22 osôb. Za útokom stála radikálna skupina Džamá Islamíja.
  • 20. september 2008: Výbuch v luxusnom hoteli v pakistanskom hlavnom meste zabil 53 ľudí. Atentát v Islamabade zosnovala islamistická organizácia Laškare Džangví (napojená na Al-Kajdá).
  • 18. júl 2012: Zabijaci sa zamerali na autobus s izraelskými dovolenkármi v bulharskom čiernomorskom letovisku. V Burgase zahynulo šesť ľudí. Sofia obvinila z masakry libanonské radikálne hnutie Hizballáh.
  • 23. jún 2013: Islamistickí ozbrojenci zastrelili na úpätí hory Nanga Parbat 11 osôb, boli medzi nimi dvaja slovenskí horolezci. Zodpovednosť za útok v Pakistane prevzal Taliban.
  • 16. február 2014: Explózia vo výletnom autobuse pri hraniciach Izraela s Egyptom. Štyroch ľudí zabila egyptská islamistická skupina Ansar Bajt Makdis.

Poznámka: Ide o výber najväčších útokov od roku 2005

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Tunisko #Islamský štát