V Poľsku sa začal súd s kňazom obvineným zo zneužitia detí

Proces za zatvorenými dverami sa začal v piatok v poľskom Wołomine s kňazom, ktorý je obžalovaný zo zneužitia ôsmich detí v Dominikánskej republike a v Poľsku. Po úvodnom prečítaní obžaloby sudca konanie odročil na 25. marca, pretože obžalovaný Wojciech Gil dal najavo, že chce dobrovoľne prijať trest väzenia.

20.03.2015 14:28
debata

„Obžalovaný navrhol, že dobrovoľne prijme trest sedemročného odňatia slobody,“ oznámila podľa agentúry PAP hovorkyňa varšavského obvodného súdu Joanna Adamowiczová. Dodala, že prokurátor požiadal o čas nevyhnutný na zváženie svojho stanoviska.

Gil je obžalovaný, že v rokoch 2009 až 2013 pohlavne zneužil šesť chlapcov v Dominikánskej republike, kde pôsobil. Ešte predtým v rokoch 2000 a 2001 sa podľa prokurátorov dopustil rovnakého trestného konania voči dvom obetiam v Poľsku.

Kňaz všetky obvinenia poprel a jeho obhajca Michal Szreniawa v piatok pri príchode do súdnej siene povedal, že jeho klient na tom stále trvá. Ak by súd Gila uznal za vinného, hrozil by mu až pätnásťročný trest väzenia.

Kňaz je od vlaňajšieho februára vo Varšave vo väzbe. Dominikánska republika žiadala o vydanie previnilca na trestné stíhanie, ale proces sa koná v Poľsku, pretože tieto krajiny nemajú medzi sebou uzavretú extradičnú dohodu.

Wojciech Gil osem rokov viedol farnosť v meste Juncalito v horách vo vnútrozemí karibského ostrova, kým bol obvinený zo zneužitia maloletých. V tom čase sa zdržiaval vo vlasti a na ostrov sa už nevrátil.

Tridsaťšesťročný duchovný tvrdí, že obvinenie je pomstou narkobarónov, proti ktorým bojoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #kňaz #obvinený #zneužívanie detí