Putin vraj schválil lieky zadarmo pre poslancov či sudcov

Zamestnanci prezidentského aparátu, členovia vlády a poslanci ruského parlamentu majú dostávať lieky s päťdesiatpercentnou zľavou alebo úplne zadarmo. Dekrét, ktorý vyvolal údiv medzi ruskými poslancami, podľa piatkovej správy denníka Izvestija podpísal začiatkom týždňa prezident Vladimir Putin.

20.03.2015 18:20
Vladimir Putin, Rusko, ruský prezident Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (46)

Štátnu pokladnicu má nové opatrenie ročne stáť desať miliárd rubľov (vyše 145 miliónov eur). Kremeľ síce tvrdenie denníka poprel, avšak ten trvá na svojom, aj keď sa ospravedlnil, že nepožiadal prezidentovho hovorcu o vyjadrenie.

Ako za čias ZSSR

Prax rozdeľovania liekov zadarmo alebo so zľavou v Rusku platila aj skôr, vzťahovala sa však len na liečbu niektorých chorôb a na vyhradené okruhy obyvateľov. Boli medzi nimi vojnoví veteráni, invalidi, ľudia postihnutí katastrofou jadrovej elektrárne v Černobyle alebo zamestnanci bezpečnostných zložiek.

Teraz sa vraj má, podobne ako v sovietskej ére, okruh vyvolených rozšíriť do najvyšších kruhov ruskej štátnej správy. Na lieky zadarmo budú mať právo okrem členov vlády a parlamentu aj sudcovia, prokurátori a diplomati, šéfovia republík, krajov a oblastí alebo zamestnanci volebných komisií. Opatrenie sa vzťahuje aj na členov ich rodín. Dohromady vraj ide o desiatky tisícov ľudí.

Podľa Izvestijí možno očakávať búrku nevôle. V situácii, keď napríklad platy poslancov dosahujú až 400-tisíc rubľov mesačne (vyše 6-tisíc eur), by mal štát podľa denníka pamätať skôr na sociálne slabé vrstvy obyvateľstva, na matky s deťmi, seniorov a dôchodcov.

Dekrét vyvolal údiv, v Rusku je veľa chudobných

Priemerný plat sa vlani v septembri v Rusku pohyboval okolo 31-tisíc rubľov (zhruba 430 eur). „Do zoznamu zvýhodnených sa dostávajú príslušníci politickej elity, ktorí by sa bez takýchto výhod mohli obísť. Vyvolá to napätie v spoločnosti,“ povedal ruskému denníku Viktor Nečiporenko z katedry štátnych služieb Ruskej ekonomickej akadémie.

Súhlas s Putinovým dekrétom nepanuje ani v parlamente. „V krízovej situácii, do ktorej sa dostala ruská ekonomika, treba pomýšľať skôr na nemajetných,“ povedal agentúre Interfax poslanec Michail Jemeljanov zo strany Spravodlivé Rusko.

Správa vraj zaskočila aj poslancov hlavnej kremeľskej strany Jednotné Rusko, ktorí sa chcú na ministerstvo zdravotníctva obrátiť so žiadosťou o vysvetlenie.

Kremeľ správy o liekoch pre elitu popiera

Kremeľ správu o bezplatných liekoch pre hodnostárov poprel. „Informácia, ktorú rozšíril denník Izvestija, je úplne nespoľahlivá,“ vyhlásil hovorca kremeľskej administratívy Viktor Chrekov.

Vôbec sa vraj nezavedú nejaká nové privilégiá, ale išlo len o to, aby aj kremeľské zariadenia mohli poskytovať zvýhodnené služby a bezplatné lieky tým pacientom, ktorí podľa doterajších predpisov na ne mali nárok, teda veteránom, invalidom, záchranárom z Černobyľu a hrdinom ZSSR a Ruska, maximálne však 120 ľuďom.

Podobne aj Putinov hovorca Dmitrij Peskov povedal, že o liekoch zadarmo za desať miliárd pre štátnych úradníkov „nemôže byť ani reči“.

Na výhrady Kremľa zareagoval šéfredaktor Izvestia, ktorý upozornil na názor právnikov, že prezidentov dekrét pripúšťa dvojaký výklad. A na rozdiel od Chrekova a Peskova prinajmenšom časť lekárnikov uvidela v norme zavedenie nových kategórií zvýhodnených občanov.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lieky #Vladimir Putin #zadarmo