Obvinení z masakry v Srebrenici sú vo vyšetrovacej väzbe

Belehradský súd uvalil 30-dňovú vyšetrovaciu väzbu na ôsmich obvinených v súvislosti s účasťou na masakre v bosnianskej Srebrenici, ktorých zadržali v stredu. Ide pritom o prvý prípad, keď v Srbsku zatkli a obvinili samotných strelcov, ktorí v priebehu niekoľkých dní v júli 1995 pozabíjali vyše 8-tisíc moslimských mužov a chlapcov.

20.03.2015 18:56
debata

Zatknutie vyvolalo rozhorčené reakcie pravicových skupín, z ktorých mnohé uznávajú srbských vojnových lídrov ako hrdinov. Belehradský vyšší súd rozhodol, že obvinení musia teraz ostať vo väzbe z dôvodu obáv, že v opačnom prípade by mohli z krajiny utiecť alebo vyvíjať nátlak na svedkov.

Ôsmich mužov zatkli v stredu v rôznych častiach krajiny a obvinili z masakry v sklade pri Srebrenici, ktorá si vyžiadala životy približne 1 300 ľudí. Krajina sa týmto spôsobom prvýkrát vyrovnáva z masakrou.

„Je to prvý prípad týkajúci sa osôb podozrivých z priamej účasti na srebrenickej masakre,“ povedal zástupca srbského prokurátora pre vojnové zločiny Bruno Vekarič. „Nikdy sme nemali prípad takýchto rozmerov,“ dodal.

Operácia zatknutia sa uskutočnila v spolupráci s bosnianskymi úradmi. Asi najdôležitejším spomedzi zadržaných je bývalý vojenský veliteľ Nedeljko Milidragovič prezývaný aj Mäsiar Nedjo, ktorý sa stal v Srbsku úspešným podnikateľom.

V srebrenickej enkláve, ktorú OSN označila za bezpečnú zónu, žilo asi 45 000 moslimov, z čoho polovicu tvorili utečenci z okolitých obcí. Obyvateľstvo enklávy chránili slabo vyzbrojení holandskí vojaci OSN.

Celú oblasť obliehali bosnianskosrbské jednotky na čele s generálom Ratkom Mladičom. Vojaci do Srebrenice vtrhli 11. júla 1995 a napriek prítomnosti holandských vojakov postupne pozabíjali asi 8-tisíc mužov a chlapcov.

OSN označila túto tragédiu za genocídu. Mladič a bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič boli v súvislosti s masakrou obvinení z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Bosna a Hercegovina #Srebrenica #masakra