Ruským žiakom sa pre ukrajinské vlajky vyhrážali tajní agenti

Saratovskí žiaci a žiačky, ktorí na prokremeľský míting k výročiu anexie Krymu prišli so zástavkami v ukrajinských farbách, sa dočkali zatknutia, výsluchu aj "preventívneho pohovoru" s agentmi tajnej polície či policajnými expertmi na potieranie extrémizmu. Postup štátnej mašinérie upútal aj pozornosť celoštátnych médií.

20.03.2015 22:30
debata (332)

Spomínaný míting na podporu Krymu sa v Saratove, podobne ako v iných ruských mestách, konal ešte 18. marca. Polícia počet „zatknutých výrastkov“ nespresnila, uviedla len, že ich hneď po výsluchu prepustila domov.

Nasledujúci deň však žiakov čakal v škole „preventívny pohovor“ s policajnými expertmi na extrémizmus, v prítomnosti rodičov a pedagógov, napísala v piatok agentúra Interfax.

Najmladšia zo zatknutých, štrnásťročná žiačka, povedala serveru Jod, že bola predvolaná dokonca na miestnu pobočku tajnej služby FSB. Pri výsluchu od nej chceli, aby sa priznala, že za akciu so zástavkami ju zaplatili ukrajinskí extrémisti, aj napriek tomu, že tvrdila, že je jednoducho proti vojne na Ukrajine.

Ďalší zatknutia museli objasňovať, či nie sú „agentmi-provokatérmi“.

„Možno niečo nechápu, možno potrebujú nejaké vysvetlenie, a tak to objasňujeme,“ povedal podľa agentúry Interfax na adresu školákov Sergej Pantejev, náčelník saratovského Centra pre potieranie extrémizmu, spadajúceho pod ministerstvo vnútra.

Podľa ruskej opozície tieto policajné oddelenia v skutočnosti slúžia na potieranie odporcov režimu.

Žiadne obvinenia voči zatknutým doteraz neboli vznesené, avšak podľa najmladšej demonštrantky sa jej agenti FSB vyhrážali, že „následky budú“, či už ide o popoťahovanie po úradoch, alebo o vysokú pokutu.

„Rodičia sa hnevali, ale postavili sa za mňa a povedali, že ma vždy budú brániť,“ zverilo sa vystrašené dievča.

Niekoľko zadržaných demonštrantov vníma počínanie úradov ako pokus „zastrašiť a umlčať“ odporcov vojny na Ukrajine – a tak odpovedali tým, že podali žalobu na policajtov za hrubosť pri zatýkaní.

332 debata chyba
Viac na túto tému: #tajní #Rusko #FSB #vyhrážky #kríza na Ukrajine #anexia Krymu