Grécko už chce spolupracovať

Lídri v Bruseli pritlačili na gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, aby jeho vláda bola konštruktívnejšia. Nový ľavicový grécky kabinet dostal možnosť zmeniť konsolidačný balíček.

21.03.2015 08:51
Grécko, Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras.
debata (2)

Okrem všeobecných fráz o tom, kde nájdu Gréci peniaze na splácanie programu za 240 miliárd eur, ale konkrétne reálne opatrenia neukázali a medzinárodným veriteľom dokonca zamedzili prístup k informáciám. Grécky rezort financií v piatok povedal, že je okamžite pripravený obnoviť kontroly zo strany veriteľov.

Európski lídri chcú od Tsiprasa konečne počuť, ako sa chce pohnúť v uviaznutých rozhovoroch o predĺžení finančnej pomoci. "Dochádza nám trpezlivosť a ochota diskutovať tieto otázky znovu a znovu. Máme pocit, že tento prístup nikam nevedie,“ povedal Kažimír pre agentúru Bloomberg. "Je v tom procese príliš mnoho politiky a takmer žiadne ekonomické rácio. Nemáme takmer žiadne informácie o rozpočtovom výhľade na ďalšie mesiace,“ dodal.

Grécko v piatok prisľúbilo, že urýchli uplatňovanie dohody o predĺžení programu pomoci a v nasledujúcich dňoch zašle svojim európskym partnerom kompletný list s detailnými reformnými krokmi. Vyhlásila to nemecká kancelárka Angela Merkelová. Väčšina Nemcov je už za to, aby Grécko opustilo eurozónu. Potom by však veritelia už svoje peniaze neuvideli, keďže Grécko by zbankrotovalo, čo však nechcú ani samotní Gréci. Slovensko ručí Grékom za úvery vo výške 1,5 miliardy eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #summit EÚ #Alexis Tsipras