Tuniské úrady zatkli vyše 20 podozrivých z útoku v Tunise

Tuniské úrady už zatkli viac ako 20 ľudí podozrivých v súvislosti so stredajším krvavým útokom na múzeum v centre Tunisu.

21.03.2015 19:55
Tunisko, múzeum Foto: ,
Policajt stráži vchod do múzea v Tunise.
debata (2)

Oznámil to hovorca tuniského ministerstva vnútra. Pri útoku, za ktorý prevzalo zodpovednosť radikálne hnutie Islamský štát (IŠ), zahynulo 23 ľudí, z toho 20 turistov, a takmer 50 osôb bolo zranených.

Zo zatknutých bolo s útokom priamo spojených desať podozrivých, uviedol hovorca ministerstva podľa agentúry Reuters. Dodal, že vláda spustila rozsiahlu akciu proti extrémistom.

V katolíckej katedrále v Tunise sa v sobotu konala smútočná omša za obete útoku. Zúčastnili sa jej stovky ľudí, vrátane niekoľkých ministrov. V metropole, kde úrady po útoku výrazne posilnili policajnú ostrahu, bol pokoj a pokračoval hudobný festival s koncertmi v centre mesta.

Deň po útoku bolo zatknutých deväť podozrivých. O dvoch útočníkoch, ktorí pri masakre zahynuli, tuniské úrady tvrdia, že boli naverbovaní v tuniských mešitách a v septembri odišli do Líbye, kde sa podrobili výcviku v tábore radikálov.

Tuniská vláda masaker označila za teroristický útok na tuniskú ekonomiku, ktorá sa nezaobíde bez turistov. Prezident Kaíd Sibsí rozhodol rozmiestniť vo väčších mestách vojsko a úrady sprísnili bezpečnostné opatrenia aj okolo hotelov a miest často navštevovaných turistami. Premiér Habíb Síd sľúbil turistom osobitnú ochranu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Tunisko #Tunis