Tsipras prvýkrát prichádza do Nemecka rokovať s Merkelovou

Grécky premiér Alexis Tsipras v pondelok pricestuje na prvú oficiálnu návštevu Berlína, kde bude s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou rokovať predovšetkým o hospodárskych problémoch svojej krajiny. Vzťahy oboch krajín sa od januárového nástupu Tsiprasovej vlády výrazne zhoršili. Berlín Atény obviňuje z toho, že ustupujú od úsporných opatrení, ktorými medzinárodní veritelia podmienili pomoc zadlženej krajine.

23.03.2015 07:25
debata

Merkelová sa s Tsiprasom stretla už minulý týždeň pred začiatkom summitu Európskej únie v Bruseli. Po niekoľkohodinovom rokovaní s gréckym premiérom a zástupcami európskych inštitúcií nemecká kancelárka oznámila, že Atény v krátkej dobe predložia zoznam konkrétnych reformných zámerov.

Eurozóna koncom februára súhlasila so štvormesačným predĺžením záchranného programu pre Grécko, výplatu zvyšných 7,2 miliardy eur, pozastavila ju do zhodnotenia reformných plánov novej gréckej vlády. Tá peniaze potrebuje na to, aby odvrátila platobnú neschopnosť krajiny.

Európska komisia podľa denníka Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung predpokladá, že Atény teraz majú dostatok hotovosti len do 8. apríla. Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc. Výmenou za úverovú podporu muselo zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane. To prehĺbilo hospodársku recesiu, zvýšilo nezamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň obyvateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko #Angela Merkelová #finančná pomoc #Tsipras