Jemenu hrozí občianska vojna a rozpad, tvrdí splnomocnenec

Jemenskí šiiti v pondelok poslali ďalšie posily na juh štátu. Podľa bezpečnostných zdrojov mieria konvoje k Adenu, kam sa vo februári uchýlil zo Saná prezident Abdar Rabbi Mansúr Hadí. V noci šiiti bojovali s miestnymi kmeňmi pri meste Taizz ležiaceho medzi Saná a Adenom. Šiitske milície sa spojili so stúpencami bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliho a cez víkend obsadili táizske letisko a vojenskú základňu.

23.03.2015 10:32 , aktualizované: 16:11
debata (4)

Vodca šiitských rebelov Abdal Málik Húsí v nedeľu vyhlásil „všeobecnú mobilizáciu“, aby mohli šiiti pokračovať v ofenzíve na juh. Cieľom sú podľa neho sunnitskí extrémisti z Al-Kajdy a Islamského štátu.

Podľa agentúry AFP narazili dva konvoje so šiitmi na odpor miestnych kmeňov vo vzdialenosti 40 a 80 kilometrov od provincie Taizz a museli sa vrátiť. Šiiti obsadzujú tiež susednú provinciu Ibb, kam už v nedeľu vyslali 5 000 mužov a 80 vojenských vozidiel. Provincia Ibb ležiaca severne od provincie Taizz bola doteraz baštou teroristickej Al-Kajdy. Šíitski bojovníci sa ubytovali v budovách, ktoré Al-Kajdá používala ako školy. Šiiti si z nich urobili kasárne.

Za Hádího sa v nedeľu postavila Bezpečnostná rada OSN a pohrozila šiitom sankciami. Splnomocnenec pre Jemen Džamál bin Umar rade oznámil, že Jemenu hrozí občianska vojna a rozpad. Podľa neho húsíovia nemôžu ovládnuť celú krajinu rovnako ako Hádí nedokáže situáciu zvládnuť vojensky a obnoviť kontrolu nad celým Jemenom. Ak budú boje pokračovať, čaká Jemen „líbyjský alebo sýrsky scenár“, povedal bin Umar. Jediné riešenie je podľa neho politické.

Jemenská bezpečnosť upozornila, že sa šiiti dostali na vzdialenosť 80 kilometrov od prielivu Báb al-Mandab medzi Červeným morom a Adenským zálivom. Obsadenie tejto významnej námornej cesty by mohlo do konfliktu zatiahnuť ďalšie krajiny. V Džibutsku majú vojenskú základňu USA, pre Egypt je záliv hlavnou prístupovou cestou do Suezského prieplavu. Egyptský veľvyslanec v Jemene povedal, že obsadenie Báb al-Mandab je pre Egypt nepredstaviteľné, „pretože ním prechádza 38 percent celosvetovej lodnej dopravy“. Egypt podobne ako väčšina iných krajín svoje zastupiteľstvo v Saná zavrel, je však v kontakte s prezidentom Há­dím.

Súčasný Jemen vznikol v roku 1990 spojením severného a južného Jemenu. Sálih bol nútený ustúpiť po politických nepokojoch v roku 2012. Vlani sa krajina prepadla do chaosu, keď šiiti obývajúci tradične sever obsadili mesto Saná a začali postupovať ďalej na juh. Odhaduje sa, že 16 miliónov Jemenčanov, teda asi 60 percent obyvateľov, naliehavo potrebuje humanitárnu pomoc.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpad #Jemen #šiiti #mobilizácia