Irán vyzýva mocnosti na zjednotenie postoja pri rokovaniach o jadre

Námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Arákčí, ktorý je zároveň dôležitým vyjednávačom v rokovaniach o jadrovom programe, v pondelok vyzval svetové mocnosti, aby čo najskôr našli "spoločnú pozíciu" na dosiahnutie "vyváženej" jadrovej dohody, keďže termín podpisu sa blíži.

23.03.2015 11:52
debata

Arákčího citovala v pondelok iránska televízia. Uviedol, že Irán v poslednom kole rokovaní so šiestimi mocnosťami pozoroval medzi krajinami primálo koordinácie. „Verím, že to, čo je teraz najviac potrebné, je koordinácia na strane našich protivníkov tak, aby pri rokovaniach prezentovali spoločné stanovisko,“ povedal.

Spojené štáty ukončili v piatok vo švajčiarskom meste Lausanne posledné rokovania s Iránom. Keďže nedospeli k dostatočnému rozhodnutiu, nové kolo rokovaní, ktoré by podľa všetkého malo byť prelomové, by sa malo začať v stredu.

V rokovaniach s Iránom je súčasnou hrozbou pred podpisom najmä Francúzsko, ktoré vyžaduje pre krajinu viac obmedzení a prísnejšie opatrenia než ostatné mocnosti. Spojené štáty a Irán zatiaľ zhodne uvádzajú, že v rokovaniach v priebehu posledných týždňov došlo k výraznému pokroku, avšak nejaké nezrovnalosti ešte ostali. Iránsky prezident Hassan Rúhaní v sobotu vyhlásil, že finálna dohoda je možná a „nie je nič, čo by sme nemohli vyriešiť“.

Cieľom rokovaní šiestich svetových mocností (Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA) s Iránom je prinútiť krajinu, aby obmedzila citlivé jadrové aktivity aspoň na desať rokov. Výmenou za to by sa zbavila sankcii, ktoré devastujú jej ekonomiku. Irán opakovane tvrdí, že svoj jadrový program bude využívať len na mierové účely. Západné mocnosti sa však obávajú, že krajina by mohla vyrobiť atómovú bombu. Termín na podpis rámcovej dohody stanovili mocnosti na koniec marca, finálna dohoda by mala byť podpísaná koncom júna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #iránsky jadrový program